Sibirski Kanat: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ca:Kanata de Sibèria
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: ca:Khanat de Sibèria
Redak 22: Redak 22:
[[az:Sibir xanlığı]]
[[az:Sibir xanlığı]]
[[bg:Сибирско ханство]]
[[bg:Сибирско ханство]]
[[ca:Kanata de Sibèria]]
[[ca:Khanat de Sibèria]]
[[cs:Sibiřský chanát]]
[[cs:Sibiřský chanát]]
[[de:Khanat Sibir]]
[[de:Khanat Sibir]]

Inačica od 7. srpnja 2010. u 23:06

Sibirski kanat u 15. i 16. stoljeću

Sibir je bio tatarski Kanat u Sibiru blizu današnjeg Tobolska , koji su u 16. stoljeću razorili ruski Kozaci pod vodstvom svog vođe Jermaka .

Osnovao ga je legendarni kan On koji je ubijen oko 1450. Na vlasti u Kanatu nasilno su se smjenjivala dva klana, klan kana Ona odnosno njegovog sina Tajbuga (po nekim izvorima Tajbugid) i klan Šibani kana. Kanat je trgovao krznima cijelom Azijom i bio je obilježen kulturnim nasljeđem Zlatne horde.

U vrijeme vladavine Šibanidskog kana Ibaqa ( oko 1464.-1495.) oslobađaju se poluvazalnog odnosa prema uzbečkom vladaru (Abu´l-Chair Kan[kriva transliteracija], †1468.) i pobjedonosno se okreću protiv svojih rođaka u Zlatnoj hordi (Ahmed Kan) i pokušavaju uspostaviti ravnopravan odnos sa carevima u Moskvi. Međutim, Ibaqa je ubio rivalizirajući klan Tajbuga čiji je vođa Mamuk (također:Mahmet) vladao nakon toga. Mamuk je premjestio glavni grad u Isker/Sibir.

Ibaqov unuk Kičim Kan (vladao 1563.-1598., †1600.) odstranio je Tajbugida Edigera koji se još 1557 podredio vladarima Ruskog carstva . Kičim je bio u savezu s Uzbecima i pokušavao uvesti Islam u svoj kanat. Doveo je misionare iz Buhare. Ali nije im uspjelo istisnuti Šamanizam, iako se Kičim u tu svrhu služio i silom. 1571. odbio je, u savezu sa krimskim kanatom, platiti danak Caru Ivanu IV. Međutim, njegova se država pokazala kao nedovoljno čvrsta, jer se nakon osvajanja Iskera/Sibir od strane Jermakovih Kozaka 1582. jednostavno i brzo raspala.

Vogulski i Osjački vazali, kao i tatarski vojskovođe ali i dva vlastita sina napustili su Kičima. Istina, njegov sin Ali uspio je još jednom, nakon Jarmakove smrti, osvojiti glavni grad, ali tu su se opet umiješali Tajbugidi: njihov pretendent na prijestolje ga je protjerao, ali niti on se nije uspio održati. U ljeto 1598. ga je na Obu potukao ruski vojvoda imenom Vojkov. Kičim je pobjegao Nogairima, koji su ga ubili.

Time počinje rusko osvajanje Sibira, koje se ipak proteglo još duboko u 17. stoljeće .