Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
Hrvatski [[Sabor|sabor]] je [[1861]]. godine donio odluku ''"O kazalištu jugoslavenskom trojedne kraljevine" - ...kako Kazališni odbor ima utemeljiti u Zagrebu učilište za osoblje kazališno, zatim imenovati i plaćati vješta učitelja.''
 
Prvo glumačko učilište u Hrvata ute­meljio je 35 godina kasnije, [[1896]]. intendanta zagrebačkoga kazališta dr. Stjepan Miletić. ''Među brojnim Miletićevim reformatorskim zahvatima kojima je obilježio svoju povijesnu, prekretničku i nadasve uspješnu intendanturu (1894. - 1898.), ističe se osnutak Hrvatske dramatske škole koja je djelovala u suradnji s Glazbenim zavodom.''
Navedena se 1896. godina računa kao početak službenoga rada Hrvatske dramatske škole, koja kasnije više puta mijenja svoj naziv te nadopunjava svoj program i odsjeke kako bi naposlijetku postala Akademija dramske umjetnosti.
Dan škole obilježava se 3. svibnja, na datum kada je 1995. u raketnom napadu na Zagreb pogođena ADU, pri čemu je zgrada bitno oštećena, 5 djelatnika i studenata Akademije je ozlijeđeno, a student prve godine filmske režije Luka Skračić je preminuo.
 
Zanimljiv je podatak da je ADU više od 80 godina bila posve samostalna institucije, te je tek 1979. godine postala dijelom Sveučilišta u Zagrebu.
Institucija posjeduje i nadimak, pošto je njeni studenti i profesori rijetko nazivaju "faksom" kako to je to običaj u Hrvatskoj. Oni ju nazivaju jednostavno "Školom".
 
== Uprava Akademije ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik