Codex Iustinianus: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SashatoBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: fr:Corpus iuris civilis
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
Redak 46: Redak 46:
[[uk:Corpus iuris civilis]]
[[uk:Corpus iuris civilis]]
[[zh:民法大全]]
[[zh:民法大全]]
[[zh-classical:民律大全]]

Inačica od 30. srpnja 2010. u 19:59

Codex Iustinianus ( Justinijanov kodeks ) je zbirka carskih konstitucija ( constitutiones principum ) nazvana po bizantskom caru Justinijanu I.-om Velikom koji ju je dao sastaviti, a koja je ujedno i prvo djelo njegove kodifikacije rimskog prava, poznate pod nazivom Corpus iuris civilis .

Justinijan I. Veliki

Izrada kodeksa

Car Justinijan je 528. godine naredio komisiji carskih službenika i pravnika sastavljanje kodeksa svih carskih konstitucija koje su još bile na snazi. Već iduće godine Codex Iustinianus je bio završen i objavljen. Međutim, kako je car Justinijan nastojao rješiti sva sporna pitanja u rimskom pravu, zbog brojnih novih konstitucija, kodeks je ubrzo zastario. Stoga je Justinijan, nakon objavljivanja Digesta i Institucija, 533. godine naredio izradu novg kodeksa. Taj, novi, kodeks objavljen je u prosincu 534. godine pod nazivom Codex repetitae praelectionis. Budući je prvi kodeks izgubio pravnu snagu i nije bio prepisivan, nije sačuvan.

Struktura

Codex Iustinianus podijeljen je u 12 knjiga, a knjige u tituluse. Unutar svakog pojedinog titulusa, konstitucije su poredane kronološkim redom, a svaka sadrži podatke o caru koji ih je izdao, adresatu te datum izdavanja.

Ovlast komisije

Komisija koja je izrađivala kodeks bila je ovlaštena izmjenjivati tekst konstitucija. Te izmjene vidljive su uspoređujući ih s Codex Theodosianus-om.

Izvori

  • Romac, Ante: Rječnik rimskog prava, Informator, Zagreb, 1989.