Harmonijsko titranje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
interwiki
Redak 1: Redak 1:
Harmonijsko titranje je [[titranje]] kod kojeg je sila koja uzrokuje titranje proporcionalna [[elongacija|elongaciji]] titranja. Tijelo (sustav) koji izvodi harmonijsko titranje zove se [[harmonijski oscilator]]
'''Harmonijsko titranje''' je [[titranje]] kod kojeg je [[sila]] ''F'' koja uzrokuje titranje proporcionalna [[elongacija|elongaciji]] titranja. Tijelo (sustav) koji izvodi harmonijsko titranje zove se '''harmonijski oscilator'''.


F=-kY
:''F = -k Y''


k- koeficijent razmjernosti(elastičnosti) a Y elongacija. Minus u formuli upućuje na to da je sila povratna, tj. orjentacija vektora sile suprotna je orjentaciji vektora elongacije.
''k'' je koeficijent razmjernosti (elastičnosti) a ''Y'' elongacija. Minus u formuli upućuje na to da je sila povratna, tj. orijentacija vektora sile suprotna je orijentaciji vektora elongacije.


{{stub-fiz}}
{{stub-fiz}}
[[Kategorija:Fizika]]
[[Kategorija:Fizika]]

[[da:Harmonisk oscillator]]
[[de:Harmonischer Oszillator]]
[[en:Harmonic oscillator]]
[[fi:Harmoninen värähtelijä]]
[[he:אוסצילטור הרמוני]]
[[it:moto armonico]]
[[ja:調和振動子]]
[[pl:Oscylator harmoniczny]]
[[sl:Nihanje]]

Inačica od 21. lipnja 2006. u 11:40

Harmonijsko titranje je titranje kod kojeg je sila F koja uzrokuje titranje proporcionalna elongaciji titranja. Tijelo (sustav) koji izvodi harmonijsko titranje zove se harmonijski oscilator.

F = -k Y

k je koeficijent razmjernosti (elastičnosti) a Y elongacija. Minus u formuli upućuje na to da je sila povratna, tj. orijentacija vektora sile suprotna je orijentaciji vektora elongacije.

Predložak:Stub-fiz