Strojnica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: gan:機關槍
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: mk:Митралез
Redak 55: Redak 55:
[[lt:Kulkosvaidis]]
[[lt:Kulkosvaidis]]
[[lv:Ložmetējs]]
[[lv:Ložmetējs]]
[[mk:Митралез]]
[[ml:യന്ത്രത്തോക്ക്]]
[[ml:യന്ത്രത്തോക്ക്]]
[[ms:Mesingan]]
[[ms:Mesingan]]

Inačica od 15. kolovoza 2010. u 22:09

M134 Minigun

Strojnica ili automat (ponekad mitraljez) je automatsko streljačko oružje koje je u stanju u kratkom periodu ispaliti nekoliko uzastopnih hitaca (rafal).

To se postiže držanjem okidača, dok god želimo pucati rafalno. Postoji mogućnost pojedinačnog pucanja, ako tako želimo. Automat (strojnica) koristi isključivo pištoljsko streljivo (municiju, metke), a koristi se za borbu na manjoj udaljenosti, po gradovima i zgradama. Osim za vojsku koristi se i u policiji, a omiljeno oružje je kriminalcima za pljačkanje banaka i ulične obračune. Treba razlikovati slično oružje koje zovemo automatska puška koja koristi puščano streljivo, a radi na vrlo sličnom principu. Automatska puška sve više potiskuje automat (strojnicu) iz vojske jer ima veći domet i bolje mogućnosti.

Etimologija

Ime mu dolazi od Mitrailleuse, jednog od prvih modela koga su Francuzi bez nekog velikog uspjeha primijenili u francusko-pruskom ratu. Kasniji modeli, pogotovo Maxim, su se pokazalo daleko efikasnijim u prvom svjetskom ratu te se upravo njima često pripisuje veliki broj ljudskih žrtava.

Strojnice se najčešće, s obzirom na težinu, domet ili kalibar dijele na: