Razlika između inačica stranice »Kontrabanda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 164 bajta ,  prije 11 godina
m
bez sažetka
(Nova stranica: '''Kontrabanda''' je naziv za stvari ili robu čiji je uvoz, izvoz ili posjedovanje zabranjeno. Taj naziv se koristi i za označavanje protupravne ili zabranjene trgo...)
 
m
'''Kontrabanda''' je naziv za stvari ili [[Roba|robu]] čiji je [[uvoz]], [[izvoz]] ili posjedovanje zabranjeno. Taj naziv se koristi i za označavanje protupravne ili zabranjene trgovine robom, najčešće morskim putom.
 
Pojam '''kontrabanda''' se obično koristi za naziv protupravne pomorske trgovine u vrijeme rata[[rat]]a. U kontrabandu spadaju i proizvodi koji su posebno uporabljivi u ratu, poput naoružanja, streljiva, čeličnih limova za gradnju brodova[[brod]]ova, kao i svih vrsta zaliha za ratne brodove. Kada se sredstvo, koje je ranije bilo neopasno, počne koristiti u ratne svrhe, ono može biti proglašeno kontrabandom.
 
U novije vrijeme jedan od glavnih usvojenih kriterija za odlučivanje o tome je li neki teret kontrabanda ili ne je provjera je li taj proizvod u sirovom ili prerađenom stanju, odnosno je li pogodan za trenutnu uporabu u ratne svrhe. Tako se, naprimjer, može dopustiti uvoz sirovog željeza, dok se [[sidro|sidra]] i drugi proizvodi iz sirovog željeza mogu smatrati kontrabandom.
 
[[Kategorija:Međunarodno pravo]]
 
[[de:Konterbande]]
[[en:Contarband]]
[[fr:Contrebande]]
[[it:contrabbando]]
[[ko:금제품]]
[[no:Kontrabande]]
[[pl:Przemyt]]
[[sv:Kontraband]]

Navigacijski izbornik