Bogoslužje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
 
Donatus (razgovor | doprinosi)
dopunio tekst, ali ipak dodao Stub-relig
Redak 1: Redak 1:
Bogoslužje je naziv za "misu" u protestantskim i njima srodnim crkvama
'''Bogoslužje''' je naziv za bilo koji čin slavljenja božanstva kojim se obilježava neki važan trenutak u životu čovjeka.

Vrši se unutar skupine ljudi, pripadnika neke [[religija|religije]], i uvijek je bitno zajedničarski čin, te je kao takav dio gotovo svih svjetskih religija.
Bogoslužja obično uključuju početnu [[inicijacija|inicijaciju]], manje ili više redovito obilježavanje [[blagdan]]a, često sklapanje [[braka]] i gotovo uvijek neke [[obred]]e vezane uz bolest i smrt.

Kolokvijalno se ovaj izraz koristi za neka osobita bogoslužja, kao što je to slučaj s tjednim i blagdanskim sastankom kod nekih [[Crkva|Crkava]] proizašlih iz [[Reformacija|Reformacije]].

{{Stub-relig}}

[[Kategorija:U izradi, Religija]]

Inačica od 23. lipnja 2006. u 18:44

Bogoslužje je naziv za bilo koji čin slavljenja božanstva kojim se obilježava neki važan trenutak u životu čovjeka.

Vrši se unutar skupine ljudi, pripadnika neke religije, i uvijek je bitno zajedničarski čin, te je kao takav dio gotovo svih svjetskih religija. Bogoslužja obično uključuju početnu inicijaciju, manje ili više redovito obilježavanje blagdana, često sklapanje braka i gotovo uvijek neke obrede vezane uz bolest i smrt.

Kolokvijalno se ovaj izraz koristi za neka osobita bogoslužja, kao što je to slučaj s tjednim i blagdanskim sastankom kod nekih Crkava proizašlih iz Reformacije.

Predložak:Stub-relig