Pierluigi Collina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: lt:Pierluigi Collina
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
Redak 60: Redak 60:
[[th:ปิแอร์ลุยจิ คอลลิน่า]]
[[th:ปิแอร์ลุยจิ คอลลิน่า]]
[[tr:Pierluigi Collina]]
[[tr:Pierluigi Collina]]
[[uk:П'єрлуїджі Колліна]]
[[uz:Pierluigi Collina]]
[[uz:Pierluigi Collina]]
[[vi:Pierluigi Collina]]
[[vi:Pierluigi Collina]]

Inačica od 22. kolovoza 2010. u 18:05

Pierluigi Collina (Bologna, 13. veljače 1960.) je bivši talijanski nogometni sudac. Šest puta je proglašavan za najboljeg suca godine, te ga se smatra najboljim sucem svih vremena.[1]

Biografija

Collina je rođen u Bologni, te je kao tinejđer počeo igrati u lokalnom klubu, a 1977. se počinje baviti suđenjem. Brzo je napredovao, te je 1988. počeo suditi u trećoj talijanskoj ligi, a tri sezone kasnije u Seriji B i Seriji A.

U to vrijeme je obolio od težeg oblika alopecije, te je izgubio svu kosu. Na FIFA-inu listu je uvršten 1995., te je iduće godine sudio na Olimpijskim igrama u Atlanti, kao i u finalu Lige prvaka 1999. Kao vrhunac karijere, sudio je u finalu Svjetskog prvenstva 2002. između Njemačke i Brazila. Njegovo posljednje veliko natjecanje na kojem je sudio bilo je finale Kupa UEFA 2004. između Valencije i Marseillea. Posljednju međunarodnu utakmicu koju je sudio bila je između reprezentacija Portugala i Slovačke. Talijanski nogometni savez je zbog njega podignuo obaveznu godinu umirovljenja sudaca sa 45 na 46 godina, no budući da je Colina u kolovozu 2008. potpisao sponzorski ugovor sa Opelom, koji je ujedno bio i sponzor A.C. Milana, došao je u sukob interesa, te je odlučio završiti karijeru.

Godine 2003. objavio je autobiografiju Le Mie Regole del Gioco, a nakon umirovljenja počeo je raditi kao finacijski savjetnik.

Nagrade

  • IFFHS - Najbolji sudac godine[2]
    • 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., 2003.

Izvori

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pierluigi Collina