Američko-meksički rat: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vodomar (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 25: Redak 25:


Mirom potpisanim u [[Mirovni ugovor iz Guadalupe Hidalgo|Guadalupe Hidalgo]] [[2. veljače]] [[1848]]. godine SAD su dobile New Mexico i Californiju plativši ih samo 15 milijuna [[dolar]]a.
Mirom potpisanim u [[Mirovni ugovor iz Guadalupe Hidalgo|Guadalupe Hidalgo]] [[2. veljače]] [[1848]]. godine SAD su dobile New Mexico i Californiju plativši ih samo 15 milijuna [[dolar]]a.

= Vanjske poveznice =
*[http://www.bigcountry.de/index.htm Amerikanisch-Mexikanischer Krieg 1846-1848]
*[http://www.lnstar.com/mall/texasinfo/mexicow.htmThe Mexican War]
*[http://www.pbs.org/kera/usmexicanwar/mainframe.htmlThe U.S.-Mexican War]


[[Category:Ratovi]]
[[Category:Ratovi]]

Inačica od 16. lipnja 2005. u 11:03

Američko - meksički rat (1846. - 1848.) je uzrokovan pripajanje Teksasa .


Povod

Iako je Teksas već 1836. godine proglasio svoju samostalnost i bio priznat od niza država, Meksiko da je smatrao svojom teritorijom, a njegovo pripajanje od SAD u prosincu 1845. godine, objavom i početkom rata 24. travnja 1846. godine. Neposredni povod rata je bio spor oko zapadnih granica Teksasa.


Uzrok

Pravi uzroci rata su bili težnja SAD za promjenom zapadnih granica prema Tihom oceanu (Zlatna kapija), radi trgovine s Dalekim Istokom, a i agresivni stav robovlasnika Juga koji su tražili nove teritorije za robovsko gospodarstvo.


Tok rata

To je bio rat nejednakih protivnika i jedan od rijetkih ratova u kojem su sve pobjede bile na jednoj, a porazi na drugoj strani. Na američkoj strani su bile sve prednosti organizacije, opreme, naoružanosti i spremnosti. Ovaj rat možemo smatrati tipičnim kolonijalnim ratom malih snaga na velikom prostoru.

Rat se odigrao u četiri pravca. General Taylor je 18. svibnja zauzeo Matamoros na ušću rijeke Rio Grande i 24. rujna ušao u grad Monterrey poslije četrerodnevnog hrabrog otpora Meksikanaca, a 22. i 23. veljače 1847. godine kod Angostura (bitka kod Buena Vista), u dolini između sela Buena Vista i Enkantade, 11 km južno od Saltillo, odbio napad meksičkog generala Santa Anna. Naime, general Santa Anna, pošto je saznao da je general Taylor poslao dio svojih trupa na Veracruz, napao je 22. veljače sa 13 tisuća vojnika američki položaj koji je branilo pet tisuća američkih vojnika. Jednu konjičku diviziju je uputio u obuhvat. Napad glavnih snaga bio je dobro zamišljen, ali su Amerikanci, zahvaljujući podršci svog topništva uspjeli da sačuvaju položaje, pa je general Santa Anna bio primoran da se povuče 24. veljače. U ovoj bitci se proslavio brigadir Jefferson Davis. U ovom sukobu, Amerikanci su izgubili 746, a Meksikanci oko 200 ljudi.

Kapetan Fremont je uz pomoć flote zauzeo do 1846. godine cijelu Californiju i zaključio mir 13. siječnja 1847. godine sa Meksikancima ugovorom iz Cahuenga.

Brigadir Karni je 18. kolovoza 1846. godine, zauzeo Santa Fe, a sa njim i cijeli New Mexico.

General Scott se početkom ožujka 1847. godine iskrcao južno od Veracruza, osvojio utvrđenje San Juan de Ulua 27. ožujka, i potom nastavio ka unutarnjosti do Puebla, kojeg je zauzeo 15. svibnja, prethodno savladavši otpor generala Santa Anna, čije su snage došle kao pomoć sa sjevera. Pobjedom kod Chapultepeca 12. i 13. rujna pao je i grad Mexico u koji je general Scott ušao 14. rujna sa svega šest tisuća ljudi.

Mirom potpisanim u Guadalupe Hidalgo 2. veljače 1848. godine SAD su dobile New Mexico i Californiju plativši ih samo 15 milijuna dolara.

Vanjske poveznice