Razlika između inačica stranice »Šimun Musa«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 2.021 bajt ,  prije 11 godina
== Životopis ==
 
Šimun Musa rođen je 4. travnja 1951. godine u D. V. Ograđeniku, općina Čitluk, BiH. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Ljubuškom. Na Filozofskom fakultetu, studijsku grupu Hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti i filozofiju, diplomirao je u Zadru, 1975. godine. Magistrirao je 1984. na Zagrebačkom sveučilištu, a doktorirao 1994. g., obranivši doktorsku tezu pod naslovom Život i književno djelo Ilije Jakovljevića na Filozofskom fakultetu u Zadru. Od 1993. g. radi na Pedagoškom fakultetu u Mostaru (danas Filozofski fakultet), na kojemu je od 21. siječnja 2003. godine redoviti profesor Novije hrvatske književnosti, Metodike nastave hrvatske književnosti i Dječje književnosti.
Pučku školu završio u rodnom mjestu i Čerinu, gimnaziju u [[Ljubuški|Ljubuškom]]. Hrvatski jezik i književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na Zagrebačkom sveučilištu magistrirao iz područja književnih znanosti 1984. godine, a doktorirao u Zadru 1994. s temom: ''Život i djelo Ilije Jakovljevića''. Niz godina predavao je u hercegovačkim srednjim školama. Radi kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1. listopada 2008. godine pročelnik je Odjela za kroatistiku i slavistiku na [[Sveučilište u Zadru|Sveučilištu u Zadru]]. Glavni je urednik Huma znanstvenog časopisa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te član uredništva Riječi časopisa Hrvatskog filološkog društva u Rijeci, Mostariensie časopisa za humanističke znanosti Sveučilišta u Mostaru, časopisa Osvit časopisa DHKHB. Uradke objavljuje u brojnim znanstvenim časopisima. Bio je doministar prosvjete, znanosti, kulture i športa FBiH u dva mandata.
Na Sveučilištu u Zadru radi od 2003. godine kao izvanredni profesor Metodike nastave književnosti i nekih kolegija Novije hrvatske književnosti.
Radio je kao srednjoškolski profesor, bio je prosvjetni savjetnik te ravnatelj Zavoda za školstvo u Mostaru (1993.-1995.). Obnašao je dužnosti u tijelima vlasti iz područja prosvjete i kulture, bio je član Vlade F BiH -Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i športa dva puta (1995.-1996. i 1998.-2000.) i zastupnik u Parlamentu F BiH ( od 2002. do 2006.g.).
Od 2000. do 2006. g. dekan je Pedagoškog fakulteta, prorektor za razvoj Sveučilišta u Mostaru i zamjenik rektora Sveučilišta u Mostaru.
Ravnatelj je Instituta za hrvatski jezik, književnost i povijest Sveučilišta u Mostaru.
Glavni je urednik časopisa „Hum“, časopisa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru; glavni urednik Školske naklade Mostar, nakladničkoga poduzeća za izradu udžbenika; urednik je i u nakladničkoj kući ZIRAL, a bio je urednik časopisa „Škola“ u Mostaru.Član je uredništva više časopisa („Mostariensia“, Mostar; „Osvit“, DHK Mostar; „Riječ“, HFD Rijeka), član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u Sarajevu te član Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i Društva hrvatskih književnika HB u Mostaru.
Mnogo je pridonio organizacijskom, materijalnom i znanstvenonastavnom usponu Sveučilišta u Mostaru, uspjehu Pedagoškog fakulteta, napose Odjela kroatistike. Kao dekan Pedagoškog fakulteta pokretač je poslijediplomskog studija “Jezici i kulture u kontaktu”, koji se sada održava na Filozofskom fakultetu u Mostaru, a na kojem predaje i rukovodi studijem s područja književnosti.
Sudionikom je u nizu znanstvenih skupova u BiH, R Hrvatskoj i inozemstvu. Organizirao je više znanstvenih skupova i priredio i uredio više zbornika radova. Kritički je priredio i predgovore, odnosno pogovore napisao za desetke knjiga s područja novije hrvatske književnosti, a urednik je i suautor više udžbenika hrvatskog jezika i književnosti. Uz prosvjetne, nakladničke, kulturne i uopće društvene prinose, umnogo je pridonio znanstveno-istraživačkim radom na području povijesti hrvatske književnosti, posebno hrvatske književnosti u BiH.
Govori njemački jezik, a pasivno poznaje ruski i engleski jezik.
 
== Djela ==
10

uređivanja

Navigacijski izbornik