Europsko udruženje za slobodnu trgovinu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
Redak 21: Redak 21:


[[af:Europese Vryhandelsvereniging]]
[[af:Europese Vryhandelsvereniging]]
[[ar:الرابطة الأوروبية للتجارة الحرة]]
[[ca:Associació Europea de Lliure Comerç]]
[[ca:Associació Europea de Lliure Comerç]]
[[cbk-zam:EFTA]]
[[cbk-zam:EFTA]]

Inačica od 9. rujna 2010. u 12:10

Europska slobodna trgovinska zona osnovana je 1960. godine i reakcija je na osnivanje EEZ-a, kako bi se spriječila opasnost o ekonomskoj diskriminaciji. EFTA je izgubila na značenju kroz pristupanje država članica ovoj zajednici (Velika Britanija, Irska i Danska 1973., a Portugal 1986.).

Europska zajednica je 1973. godine s EFTA-om zaključila Ugovor o slobodnoj trgovini. Od 1994. na snazi je europski ekonomski prostor između država Europske Zajednice i država EFTA-e. Nakon pristupanja Finske, Švedske i Austrije EU 1995. godine, EFTA obuhvaća samo još Lihtenštajn, Norvešku, Island i Švicarsku. Državljani EFTA-e, po principu reciprociteta, imaju pravo raditi u Europskoj Uniji.

Razvoj

██ zemlje zemlje članice

██ koje su napustile EFTA-u

EFTA-u su osnovale Austrija, Danska, Norveška, Portugal, Švedska, Švicarska i UK. 1961. godine Finska je postala zemlja suradnik EFTA-e, a 1986. potpuna članica. EFTA-i se 1970. godine pridružio Island a 1991. Lihtenštajn. Od navedenih država sve su osim Lihtenštajna, Norveške, Islanda i Švicarske napustile EFTA-u zbog ulaska u EEZ ili EU

Vanjske poveznice

Službena stranica

Nedovršeni članak Europsko udruženje za slobodnu trgovinu koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.