Jedrilica (plovilo): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: right|thumb|Shema jedrilice, u ovom slučaju jednotrupna jedrilica s jednim jarbolom. ''Jedrilica'' je brodica koja se dijelom ili potpuno pokreće [[...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 13. rujna 2010. u 21:04

Shema jedrilice, u ovom slučaju jednotrupna jedrilica s jednim jarbolom.

Jedrilica je brodica koja se dijelom ili potpuno pokreće jedrima. Pojam obuhvaća različite brodice, od daske za jedrenje pa sve do većih jedrilica koje nemaju karakteristike jedrenjaka. Razlika u veličini nije strogo određena i ono što određuje jedrenjak, jedrilicu ili manje plovilo (poput daske za jedrenje) je različito u različitim dijelovima svijeta.

Glavni dijelovi jedrilice

Svaka jedrilica (osim daske za jedrenje) se sastoji od trupa, jednog ili više jarbola i jedrilja. Jarboli (uključujući bum) i jedrilje (uključujući i svu opremu na njima) zajedno se nazivaju "snast", a čelična uža i konopi (leta, pripone i zaputke) koji učvršćuju jarbole nazivaju se "oputa". Najveći broj jedrilica ima samo jedan jarbol te glavno i prednje jedro.

Vrste jedrilica

Trenutno postoji veliki broj različitih vrsta jedrilica. Osim po veličini, jedrilice se mogu razlikovati po konstrukciji trupa (jednotrupne, katamarane, trimarane), vrsti kobilice (puna, peraja, krilo, pomična i sl.), namjeni (sportska, regatna, za kružna putovanja), broju i izgledu jarbola i rasporedu jedara itd.

Poveznice