Franjo Klein: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Franjo Klein''' ([[Beč]], [[17. listopada]] [[1828]]. - [[Zagreb]], [[26. kolovoza]] [[1889]].), [[Hrvatska|hrvatski]] graditelj.
'''Franjo Klein''' ([[Beč]], [[17. listopada]] [[1828]]. - [[Zagreb]], [[26. kolovoza]] [[1889]].), [[Hrvatska|hrvatski]] graditelj.


Studirao je [[arhitektura|arhitekturu]] u [[Beč]]u. U ranoj fazi izrazit je predstavnik romantičnoga historicizma bečke arhitekture (sinagoga, pravoslavna crkva, današnji Meteorološki i geofizički zavod u Zagrebu). Kasniji njegovi objekti odlikuju se jakim plasticitetom pročelja: palača Gospodarskog društva na Trgu maršala Tita. U prvom razdoblju nakon doseljenja u Hrvatsku, od [[1851]]. do [[1859]]. živi i radi u [[Bjelovar]]u pri građevnom uredu Varaždinsko-đurđevačke pukovnije. Njegov najraniji poznati rad iz toga perioda je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u [[Molve|Molvama]], podignuta na inicijativu zapovjednika pukovnije Ignaca Čivića pl. Rohrskog između [[1855]]. i [[1863]]. godine.
Studirao je [[arhitektura|arhitekturu]] u [[Beč]]u. U ranoj fazi izrazit je predstavnik romantičnoga historicizma bečke arhitekture (sinagoga, pravoslavna crkva, današnji Meteorološki i geofizički zavod u Zagrebu). Kasniji njegovi objekti odlikuju se jakim plasticitetom pročelja: palača Gospodarskog društva na Trgu maršala Tita. U prvom razdoblju nakon doseljenja u Hrvatsku, od [[1851]]. do [[1859]]. živi i radi u [[Bjelovar]]u pri građevnom uredu Bjelovarsko-đurđevačke pukovnije. Njegov najraniji poznati rad iz toga perioda je [[crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Molvama|crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo]] u [[Molve|Molvama]], podignuta na inicijativu zapovjednika pukovnije Ignaca Čivića pl. Rohrskog između [[1855]]. i [[1863]]. godine.





Inačica od 16. rujna 2010. u 13:55

Franjo Klein (Beč, 17. listopada 1828. - Zagreb, 26. kolovoza 1889.), hrvatski graditelj.

Studirao je arhitekturu u Beču. U ranoj fazi izrazit je predstavnik romantičnoga historicizma bečke arhitekture (sinagoga, pravoslavna crkva, današnji Meteorološki i geofizički zavod u Zagrebu). Kasniji njegovi objekti odlikuju se jakim plasticitetom pročelja: palača Gospodarskog društva na Trgu maršala Tita. U prvom razdoblju nakon doseljenja u Hrvatsku, od 1851. do 1859. živi i radi u Bjelovaru pri građevnom uredu Bjelovarsko-đurđevačke pukovnije. Njegov najraniji poznati rad iz toga perioda je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Molvama, podignuta na inicijativu zapovjednika pukovnije Ignaca Čivića pl. Rohrskog između 1855. i 1863. godine.


Izvori

Dragan Damjanović, Djelovanje arhitekta Franje Kleina u Varaždinsko-đurđevačkoj pukovniji (1851.-1859.), "Prostor: znanstveni časopis za arhitekturu i urbanizam", 17 (2009) , 1 (37); 64-77

Nedovršeni članak Franjo Klein koji govori o arhitektu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.