PlayStation: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
DirlBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: hu:PlayStation; kozmetičke promjene
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: arz:پلاى ستيشن
Redak 42: Redak 42:


[[ar:بلاي ستيشن]]
[[ar:بلاي ستيشن]]
[[arz:پلاى ستيشن]]
[[az:PlayStation]]
[[az:PlayStation]]
[[bg:PlayStation]]
[[bg:PlayStation]]

Inačica od 2. listopada 2010. u 18:21

PlayStation
Prva inačica PlayStationa u svijetlo sivoj boji
Proizvođač Sony
Inačica
Generacija Peta generacija
Prvo dostupan 3. prosinca 1994. Japan
9. rujna 1995. SAD
29. rujna 1995. EU
Mediji CD
Upravljač 
Online service
Prodanih primjeraka 100 millijuna (2005)
Najprodavanija igra Final Fantasy VII
Sony PlayStation

Sony PlayStation je porodica konzola koju je razvila japanska tvrtka Sony početkom 1990-tih. Konzola je puštena u prodaju 3. prosinca 1994. u Japanu po cijeni od 387$ (37.000 yena). Do 2006. godine se prodala u 100 milijuna primjeraka. Ova konzola je postala istoznačnicom i uzorom za druge konzole koje su se pojavile u kasnom 20. stoljeću.

Povijest razvoja

Tvrtka Nintendo pristupila je Sony-u radi razvijanja CD-ROM-ovskog dodatka "PlayStation" za igraću konzolu SNES. Kodno ime konzole je bilo PSX. Nakon što se razvilo dodatak, Sony je tražio 25% dobiti od svih dodataka "PlayStation" kao i isti postotak za svaku igru koju se izdalo u "CD-ROM" formatu za SNES. Nakon što se raskinulo ugovor, Sony je umjesto napustiti razvitak nastavio dalje da bi na kraju razvili cjelovitu igraću konzolu. Nintendo je nakon ovih događaja uložio žalbu Federalnom sudu u SAD-u radi sprječavanja prodaje nove konzole. Temelj Nintendove tužbe bila je ta da je ime PlayStation njihovo vlasništvo te da je tvrtka Sony prekršila osnove ugovora. Sudac koji je presjedao ovom slučaju odbacio je tužbu i nije opunomoćio zabranu prodaje igraće konzole PlayStation.

Inačice

  • PlayStation
  • Net Yaroze (mogla je programirati igre na PC-u i moglo se je na njoj igrati izvorne igre iz sve 3 regije, izašla je 1997. u crnoj verziji)
    • PSone (umanjena inačica)
  • PlayStation 2
    • PStwo (umanjena inačica)
  • PlayStation 3 (izašao 2006.)
  • PSP - PlayStation Portable
  • PSX - DVR (Digital Video Recorder) uređaj izašao samo u Japanu. Imao je uglavnom sve najbitnije funkcije AV prijamnika no ono što ga moze svrstati u kategoriju igraćih konzola je to sto je u potpunosti podupirao PS i PS2 igre zbog objedinjenog hardvera.

PlayStation u popularnoj kulturi

PlayStation je zbog svoje popularnosti postao sinonim za igraće konzole u popularnoj kulturi te se pojavljivao na mnogo filmova i TV serija (Prijatelji).

Vanjske poveznice