Razlika između inačica stranice »Stairway to Heaven (pjesma)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
 
==Glazba i gitare==
Pjesma je napisana u A-molu i sastoji se od nekoliko zasebnih sekcija: otvara ju mirni, prstima odsvirani [[arpeggio]] na 6-žičanoj gitari u [[renesansa|renesansnom]] glazbenom [[stil]]u sa kromatski „padajućom“ bas-linijom A-G#-G-F#-F-E (završava na 2:15). Postupno se prelazi u lagani električni srednji dio u kojem se slojevito nadograđuju gitare komplementarne sa uvodom (2:16-5:33), a bubnjevi se uključuju na 4:18. Tokom [[interludij]]a prije početka solaže tempo se nekoliko puta mijenja, iz početnog u: 3/4, 5/4 i konačni 7/8. Slijedi električni gitarski solo (5:34-6:44), prije ubrzanja u završni hard rock finale u progresiji Am-G-F (6:45 do kraja).
 
Na originalnoj studijskoj snimci solo je odsviran na [[Fender Telecaster]]u iz 1958.g., a za ostale gitarske dionice korištene su: 6-žičana akustična gitara Harmony Sovereign H1260 i 12-žičana Fender Electric XII.
Na nastupima uživo Page je „Stairway“ svirao na Heritage Cherry [[Gibson EDS-1275 6/12 Doubleneck]] (dvoglavoj) gitari.
 
 
Page je definirao pjesmu:
<blockquote>..."Stairway to Heaven" je iskristalizirala suštinu grupe u svom najboljem izdanju, bila je prekretnica za nas. Svaki glazbenik želi stvoriti neku trajnu vrijednost koja će izdržati test vremena i čini se da smo s ovom pjesmom u tome uspjeli.
</blockquote>
{{mrva-glazba}}
[[Kategorija:Rock| ]]
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik