Transkripcija (biologija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Transkripcija je proces stvaranja kopije molekule RNA koristeći sekvencu molekule DNA. DNA i RNA su nukleinske kiseline koje koriste parove baza kao komplementarni jezik ...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Transkripcija je proces stvaranja kopije molekule [[RNA]] koristeći sekvencu molekule [[DNA]]. DNA i RNA su [[nukleinske kiseline]] koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNA u RNA u prisustvu odgovarajućih [[enzima]]. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNA je prevedena pomoću enzima RNA polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNA lanac. Za razliku od replikacije DNA, transkripcija u RNA lanac uključuje bazu [[uracil]] (U) na mjestima gdje bi se, u DNA lancu, pojavio [[timin]] (T).
Transkripcija je proces stvaranja kopije molekule [[RNA]] koristeći sekvencu molekule [[DNA]]. DNA i RNA su [[nukleinske kiseline]] koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNA u RNA u prisustvu odgovarajućih [[enzim]]a. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNA je prevedena pomoću enzima RNA polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNA lanac. Za razliku od replikacije DNA, transkripcija u RNA lanac uključuje bazu [[uracil]] (U) na mjestima gdje bi se, u DNA lancu, pojavio [[timin]] (T).


Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNA preveden u molekulu RNA kodira barem jedan [[gen]].
Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNA preveden u molekulu RNA kodira barem jedan [[gen]].

Inačica od 11. listopada 2010. u 16:52

Transkripcija je proces stvaranja kopije molekule RNA koristeći sekvencu molekule DNA. DNA i RNA su nukleinske kiseline koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNA u RNA u prisustvu odgovarajućih enzima. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNA je prevedena pomoću enzima RNA polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNA lanac. Za razliku od replikacije DNA, transkripcija u RNA lanac uključuje bazu uracil (U) na mjestima gdje bi se, u DNA lancu, pojavio timin (T).

Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNA preveden u molekulu RNA kodira barem jedan gen.