John Lennon: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MastiBot (razgovor | doprinosi)
m robot Uklanja: mwl:Jonh Lhennon
m →‎Ubojstvo: fr label
Redak 56: Redak 56:


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

{{Link FA|fr}}


[[af:John Lennon]]
[[af:John Lennon]]

Inačica od 15. listopada 2010. u 07:36

John Lennon
John Lennon izvodi pjesmu Give Peace A Chance.
Ime u rodnom listuJohn Winston Lennon
Rođen/a9. listopada 1940. Liverpool, Engleska
Umro/umrla8. prosinca 1980. (40) New York City, New York, SAD
Žanr/oviRock, pop, experimental
ZanimanjePjevač, tekstopisac, glazbenik, pjesnik, umjetnik, aktivist
InstrumentGitara, usna harmonika, klavir, bas
Djelatno razdoblje19571975, 1980
Producentska kućaParlophone, Capitol, Apple, Vee-Jay, EMI, Geffen
AngažmanThe Beatles, Plastic Ono Band, The Dirty Mac
Internetska stranicaJohnLennon.com
Značajni instrumenti
Rickenbacker 325
Epiphone Casino
Gibson J-160E
Les Paul Junior

John Winston Lennon (Liverpool, 9. listopada 1940. - New York, 8. prosinca 1980.) engleski glazbenik, skladatelj, pjevač i gitarist najpopularnije glazbene grupe 20. stoljeća, Beatlesa.

Djetinjstvo

John Winston Lennon rođen je u Liverpoolu 9. listopada 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio obitelji pet godina kasnije, no supruga Julia više nije željela živjeti s njime. Dječak je odrastao kod tete Mimi, majčine sestre. Majka je umrla 1958, u prometnoj nesreći pred kućom tete, kada je Johnu bilo sedamnaest godina. John je dosadu u školi razbijao crtanjem svojih kolega i profesora i markiranjem s nastave. Budućnost mu nije izgledala sjajno dok teta nije zamolila ravnatelja škole da mu napiše preporuku za Liverpool Art College, radi njegova crtanja.

The Beatles

Godine 1955. osnovao je svoju prvu grupu, The Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. Zajedno s njime i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. godine izdaju svoj prvi album Please, Please me. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come together.


Solo albumi

Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971. Najvažnije pjesme iz razdoblja solo karijere su Instant Karma!, Working Class Hero, God, Stand by Me, Imagine i Mind Games. Za razliku od McCartneya koji je imao desetak pjesama na vrhu Top Tena, Lennonu je to uspjelo samo jednom, s pjesmom Whatever Gets You Thru The Night, u duetu s Eltonom Johnom.


Ubojstvo

Ubijen je 8. prosinca 1980. godine, ustrijelio ga je Mark Chapman ispred zgrade Dacota u New Yorku, nedugo nakon dovršetka albuma Double Fantasy. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Nedovršeni članak John Lennon koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Predložak:Link FA