Eknaton: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
GhalyBot (razgovor | doprinosi)
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: eu:Akenaton
Redak 34: Redak 34:
[[es:Akenatón]]
[[es:Akenatón]]
[[et:Ehnaton]]
[[et:Ehnaton]]
[[eu:Akhenaton]]
[[eu:Akenaton]]
[[fa:آخناتون]]
[[fa:آخناتون]]
[[fi:Akhenaten]]
[[fi:Akhenaten]]

Inačica od 18. listopada 2010. u 23:37

Eknaton i Nefertiti sa svojom djecom, reljef iz Amarne

Amenhotep IV., ili grčki Amenofis IV., poznatiji pod imenom Eknaton je bio egipatski faraon. Došao je na vlast nakon smrti svoga oca Amenofisa III. u 14. st. pr.Kr., u trenutku kada je egipatsko kraljevstvo na vrhuncu snage i raskoši. Vladavina Eknatona se, zbog njegova sukoba s tebanskim svećenstvom, vjerske reforme te političkih poteza uzima kao posebno razdoblje unutar Novog kraljevstva.

Životopis

Kao pripadnik XVIII. dinastije faraona, vladao je od 1352.-1336. pr.Kr. Vjerskom reformom pokušao je ukinuti mnogoboštvo i nadomjestiti ga monoteističkom religijom boga Sunca Atona, želeći oslabiti utjecaj svećenstva naklonjenog vrhovnom bogu Amonu. Nezadovoljno svećenstvo pokušalo je izvjesti dva neuspješna atentata na faraona. Početkom reformi faraon mijenja ime u Eknaton, zabranjuje štovanje Amona, i prijestolnicu seli iz Tebe u novi glavni grad, Amarnu. On i njegova žena Nefertiti posredovali su između naroda i boga, predstavljajući božje izaslanike na zemlji. Rezultat takve promjene bilo je slabljenje Egipta. Vjerska reforma nije bila duga vijeka, pa nedugo nakon njegove smrti, dolazi do povratka starim običajima i božanstvima. Faraon je nakon svoje iznenadne smrti (neki smatraju da je otrovan) pokopan u kraljevskoj grobnici u Amarni. Danas se sve više dovode u pitanje monoteističke značajke Eknatonove religije. Eknatonov je nasljednik njegov sin Tutankamon.

Nefertiti

Posebna je zagonetka faraonova žena Nefertiti (Nefer-nefru-Iten «Atonova najljepša»). Neki misle da je riječ o jednoj od mitanijskih princeza koje je Amenhotep III. dobio na dar, pa se čak povezuje s princezom Tadukhepom («ona koja je došla») jer je očito da je ime Nefertiti dobila prilikom udaje za Eknatona. Upitno je i da li je Eknaton na vlast stigao nakon smrti svoga oca ili je bio njegov suvladar pošto se zna da je Amenhotep III. umro star i bolestan.

Teorije bolesti

Eknaton je na brojnim reljefima prikazan zdepast i izobličen. Obično je prikazan kako štuje Atona, Sunčev disk, a ima izduženo lice, velike grudi i veoma veliku glavu. Na jednom kipu je prikazan gol, ali bez spolnih organa. Smatra se da je bio psihički bolestan, te da je sve obiteljska bolest. Njegove su kćeri imale kraniostozu, izobličenost lubanje. Čini se da je Eknaton dobro vidio samo po jarkom Sunčevom svjetlu, što bi objašnjavalo zašto se Eknaton toliko divio Suncu, odnosno samoj Sunčevoj svjetlosti. Imao je i duge, paukolike prste. I njegov sin Tutankamon je također imao izduženo lice.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Eknaton

Predložak:Link FA