Predator (1987.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Predator (film) premješteno na Predator (1987) preko postojećeg preusmjeravanja: Wikipedija:Tipski_članci/Filmovi#Nazivi_filmova
Nema sažetka uređivanja
Redak 29: Redak 29:
}}
}}


'''''Predator''''' je američki znanstveno-fantastični [[akcijski film]] iz [[1987.]] godine.
'''''Predator''''' je [[SAD|američki]] znanstveno-fantastični [[akcijski film]] iz [[1987.]] godine kojeg je režirao [[John McTiernan]].


Radnja prati elitni tim specijalnih snaga američke vojske kojeg vodi major Alan ''Dutch'' Schaefer (Schwarzenegger) u misiji spašavanja talaca iz ruku neimenovanih gerilaca u džungli Centralne Amerike. Ono što ne znaju, je da su istovremeno lovina vanzemaljskog stvorenja opremljenog naprednom tehnologijom (plazma oružje, aktivna ''nevidljiva'' kamuflaža, mogućnost gledanja u infracrvenom spektru). ''Predator'' je pripadnik okrutne ratničke rase koja ''lovi'' agresivne i/ili naoružane pripadnike drugih civilizacija zbog inicijacije, sporta i trofeja u obliku njihovih očišćenih lubanja.


Radnja prati [[elita|elitni]] šestočlani tim specijalnih snaga [[SAD|američke]] vojske kojeg vodi major Alan ''Dutch'' Schaefer (Schwarzenegger) u misiji spašavanja talaca (ministara tamošnje vlade) iz ruku lokalnih gerilaca u [[džungla|džungli]] Centralne Amerike. Ono što ne znaju, je da su istovremeno lovina vanzemaljskog čovjekolikog stvorenja sposobnog za međuzvjezdana putovanja i opremljenog naprednom [[tehnologija|tehnologijom]] (plazma oružje, aktivna ''nevidljiva'' kamuflaža, mogućnost gledanja u infracrvenom spektru). '''''Predator''''' je pripadnik neimenovane okrutne ratničke rase koja ''lovi'' agresivne, opasne i/ili naoružane pripadnike drugih civilizacija zbog inicijacije, sporta i trofeja u obliku njihovih očišćenih [[lubanja]].
Prvotni naslov scenarija se zvao ''The Hunter'' (Lovac).


Prvotni naslov scenarija kojeg su [[1985.]] napisali braća Jim i John Thomas zvao se ''The Hunter'' (Lovac). Vizualne efekte vanzemaljskog stvorenja osmislio je ''oskarovac'' [[Stan Winston]], što mu je donijelo još jednu nominaciju za [[Oskar]]a u toj kategoriji. Snimljena su i dva nastavka, ''[[Predator 2]]'' [[1990.]] i ''[[Predators]]'' [[2010.]].

== Radnja ==
Film otvara ulazak misterioznog svemirskog broda u Zemljinu atmosferu, a zatim se fokusira na obalu [[Gvatemale]] gdje prati vojnu spasilačku ekipu koju predvodi ''Dutch'', bivši pripadnik [[Zelene beretke|Zelenih beretki]]. Dobivaju zadatak da lociraju srušeni [[helikopter]] tamošnje vlade i oslobode ministra iz zatočeništva lokalne [[gerila|gerile]]. Po zapovijedi nadređenih pridružen im je ''Dillon'' (Weathers), [[CIA]] agent koji je svojevremeno bio Dutchev ratni drug u [[Vijetnam]]u.


{{mrva-film}}
{{mrva-film}}

Inačica od 25. listopada 2010. u 01:52

Predator
Naslov izvornika
Predator
RedateljJohn McTiernan
ProducentJoel Silver
Lawrence Gordon
John Davis
ScenaristJim Thomas
John Thomas
Glavne ulogeArnold Schwarzenegger
Carl Weathers
Elpidia Carrillo
Bill Duke
Jesse Ventura
Kevin Peter Hall
GlazbaAlan Silvestri
SnimateljDonald McAlpine
MontažaMark Helfrich
John F. Link
Distributer20th Century Fox
Godina izdanja1987.
Trajanje107 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun15.000.000 USD
Zarada98.267.558 USD
Sljedeći
Portal o filmu

Predator je američki znanstveno-fantastični akcijski film iz 1987. godine kojeg je režirao John McTiernan.


Radnja prati elitni šestočlani tim specijalnih snaga američke vojske kojeg vodi major Alan Dutch Schaefer (Schwarzenegger) u misiji spašavanja talaca (ministara tamošnje vlade) iz ruku lokalnih gerilaca u džungli Centralne Amerike. Ono što ne znaju, je da su istovremeno lovina vanzemaljskog čovjekolikog stvorenja sposobnog za međuzvjezdana putovanja i opremljenog naprednom tehnologijom (plazma oružje, aktivna nevidljiva kamuflaža, mogućnost gledanja u infracrvenom spektru). Predator je pripadnik neimenovane okrutne ratničke rase koja lovi agresivne, opasne i/ili naoružane pripadnike drugih civilizacija zbog inicijacije, sporta i trofeja u obliku njihovih očišćenih lubanja.


Prvotni naslov scenarija kojeg su 1985. napisali braća Jim i John Thomas zvao se The Hunter (Lovac). Vizualne efekte vanzemaljskog stvorenja osmislio je oskarovac Stan Winston, što mu je donijelo još jednu nominaciju za Oskara u toj kategoriji. Snimljena su i dva nastavka, Predator 2 1990. i Predators 2010..

Radnja

Film otvara ulazak misterioznog svemirskog broda u Zemljinu atmosferu, a zatim se fokusira na obalu Gvatemale gdje prati vojnu spasilačku ekipu koju predvodi Dutch, bivši pripadnik Zelenih beretki. Dobivaju zadatak da lociraju srušeni helikopter tamošnje vlade i oslobode ministra iz zatočeništva lokalne gerile. Po zapovijedi nadređenih pridružen im je Dillon (Weathers), CIA agent koji je svojevremeno bio Dutchev ratni drug u Vijetnamu.


Nedovršeni članak Predator (1987.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.