Bitka kod Falklandskih otoka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
SieBot (razgovor | doprinosi)
Redak 49: Redak 49:
[[fr:Bataille des Falklands]]
[[fr:Bataille des Falklands]]
[[he:קרב איי פוקלנד]]
[[he:קרב איי פוקלנד]]
[[it:Battaglia delle Isole Falklands]]
[[it:Battaglia delle Falklands]]
[[ja:フォークランド沖海戦]]
[[ja:フォークランド沖海戦]]
[[nl:Slag bij de Falklands]]
[[nl:Slag bij de Falklands]]

Inačica od 6. studenoga 2010. u 18:00

Bitka kod Falklandskih otoka
sukob: Prvi svjetski rat
Vrijeme 8. prosinca 1914.
Mjesto Južni Atlantik, kod Falklandskih Otoka
Ishod

Bitka kod Falklandskih otoka bila je pobjeda Britanske mornarice nad Kaiserliche Marine koja se zbila 8. prosinca 1914. tijekom prvog svjetskog rata u vodama Južnog Atlantika, kod Falklandskih otoka. Britanska mornarica, posramljena nakon poraza u bitci kod Coronela ( kod obala Čilea) 1. prosinca, poslala je velike pomorske snage da pronađu i unište njemačku flotu koja je to napravila.

Njemački admiral Maximilian von Spee zapovjednik eskadre sastavljene od dvije oklopne krstarice; SMS (Seiner Majestät Schiff ) Scharnhorst i SMS Gneisenau, tri lake krstarice; SMS Nürnberg, SMS Dresden i SMS Leipzig i pomoćnog brodovlja, htio je napasti britansku opskrbnu bazu Stanley na Falklandskim otocima. Snažna britanska eskadra bojnih brodova sastavljena od dva bojna krstaša; HMS(Her Majesty's Ship) Invincible (Nesavladljiv) i HMS Inflexible (Nesalomljiv), tri oklopne krstarice, HMS Carnarvon, HMS Cornwall i HMS Kent, i dvije lake krstarice, HMS Bristol i HMS Glasgow, pristigla je u luku samo dan ranije.

Uvjesti za borbu bili su odlični, vidljivost izvrsna, more blago valovito, sunčan i vedar dan. Predhodnice njemačkih brodova uočene su vrlo rano, tako da su od devet ujutro britanski bojni brodovi i krstarice bili u vatrenom lovu na pet njemačkih brodova. Nakon bjesomučne potjere u pravcu jugoistoku, svi njemački brodovi osim SMS Drezdena su dostignuti i topovskom paljbom i torpedima potopljeni.


Vanjske poveznice