Haplorrhini: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
YurikBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pl:Małpy właściwe
m kat.
Redak 45: Redak 45:




[[Kategorija:Haplorrhini| ]]


[[Kategorija:Primati]]


[[da:Abe-underordenen]]
[[da:Abe-underordenen]]

Inačica od 3. srpnja 2006. u 22:32

Haplorrhini
Samiri sciureus
Samiri sciureus
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Podred: Haplorrhini
Pocock, 1918
Porodice
Tarsiidae

Cebidae
Aotidae
Pitheciidae
Atelidae
Cercopithecidae
Hylobatidae
Hominidae

Bonobo

Haplorrhini (Haplorrhini) ili kako ih još nazivaju "suhonosci" su podred primata. S izuzetkom Tarsiiformesa, ova grupa je ranije bila nazivana pravim majmunima (nasuprot grupi nazivanoj polumajmunima), no to je zastarjela podjela, i više se ne koristi.

Općenito

Haplorrhini (ili "suhonosci"), skupina u koju spada i čovjek, razlikuje se od Strepsirrhinija (ili "mokronosaca") nizom obilježja. Tu spada i specifičnost građe nosne sluznice (rhinarium) koja kod ove grupe ima bitno manje žlijezda pa je nos suh. Posljedica je značajno slabije osjetilo njuha nego kod "mokronosaca". Osim toga, Haplorrhini imaju koštanu stijenku između očne duplje i slijepoočnice. Osim toga, kod Haplorrhinia prevladava jedno mladunče po porodu.

Rasprostranjenost

Haplorrhini žive u tropskim i suptropskim područjima Amerika, Afrike (ali ne i Madagaskara), Gibraltara kao i Južne i Jugoistočne Azije sve do Japana.

Sistematika

Ova skupina se dijeli na tri grupe:

Promatrano s gledišta povijesti razvoja ove grupe, Tarsiiformes tvore sestrinsku grupu i jedne i druge gore navedene grupe, a ponekad ih se još naziva i "pravim majmunima" (Anthropoidea).