Razlika između inačica stranice »Nikotin«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.100 bajtova ,  prije 10 godina
bez sažetka
m (robot Dodaje: cy:Nicotin)
'''Nikotín''' /ime dolazi po francuskom veleposlanikudiplomatu ui Portugalujezikoslovcu [[Jean Nicot|Jeanu Nicotu]] de Villemainu, koji je biljku i sjeme poslao godine [[1560.]] iz [[Brazil]]a u [[Pariz]]. / je glavni [[alkaloid]] [[duhan]]a (Nicotiana tabacum), C<sub>10</sub>H<sub>14</sub>N<sub>2</sub>, bezbojna uljasta tekućina i jedan od najjačih biljnih otrova, neurotoksin koji djeluje na središnji i periferni [[živčani sustav]]. Smrtonosna doza mu je oko 50 miligrama a u duhanu za pušenje ima ga između 1 i 3%. Simptomi trovanja izazvani dugotrajnim pušenjem su lupanje srca, kronični katar [[dušnik]]a i bronhija, i na kraju dolazi do popuštanja srca, kome i [[smrt]]i.
Nikotin je glavni [[alkaloid]] [[duhan]]a (Nicotiana tabacum), C<sub>10</sub>H<sub>14</sub>N<sub>2</sub>, u čvrstom stanju bezbojna uljasta tekućina gotovo bez mirisa. Obično zbog onečišćenja svijetlosmeđa, lako se miješa s hladnom vodom, alkoholom, eterom i kloroformom.<br />
Nikotin se u prošlosti rabio kao [[insekticid]]; danas se u te svrhe koriste njegovi [[derivat]]i.
Duhan za pušenje sadrži 1-3% nikotina. Nikotin je jedan od najjačih biljnih otrova, neurotoksin koji djeluje na središnji i periferni živčani sustav. 5mg nikotina uzrokuje; teške grčeve, nesvjesticu i kolaps, a malo manje od 50mg je smrtna doza.
Akutno je otrovanje nikotinom rijetko, dok je kronično otrovanje posljedica dugotrajnog ili pretjeranog pušenja duhana.
Simptomi su otrovanja:
#podrhtavanje mišića,
#ubrzano lupanje srca,
#pomanjkanje apetita,
#probavne smetnje,
#nesanica,
#smetnje vida,
#jako znojenje,
#pojačano izlučivanje pljuvačke,
#kronični katar dušnika i bronhija,
#kod žena izaziva ponekad i neplodnost, a u težim slučajevima:
#vrtoglavica,
#naglo popuštanje srca,
#grčevi srčanih arterija,
#stenokardični napadaji,
#delirijska stanja, a onda većinom i smrt u komi.
 
Kronično otrovanje nikotinom pospješuje se još i sporednim djelovanjem primjesa koje se nalaze u duhanu i proizvodima izgaranja katranskih derivata. Nikotin se dobiva iz duhana s većim udjelom tog alkaloida (ima duhana koji sadrže i do 15% nikotina), a služi za tamanjenje štetočina u poljoprivredi. Nikotin se u prošlosti rabio kao [[insekticid]]; danas se u te svrhe koriste njegovi [[derivat]]i.
 
 
== Izvori ==
Hrvatska enciklopedija, Broj 7 (Mal-Nj), str. 708. Za izdavača:Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2000.g. ISBN 953-6036-29-0 (cjelina) i 953-6036-32-0
 
 
[[Kategorija:Kemijski spojevi]]
1.046

uređivanja

Navigacijski izbornik