Razlika između inačica stranice »Knjaz«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 75 bajtova ,  prije 9 godina
m
Redaktorsko pospremanje
m (Redaktorsko pospremanje)
Titulu ''Knjaz'' su nosili [[Danilo I. Petrović]] (vladao [[1851]].-[[1860]].) i [[Nikola I. Petrović]] (na crnogorskom prijestolju [[1860]].-[[1921]].).
 
Titulu kneza je ''Danilo PetrovićI.'' dobio uz odobrenje [[Rusko Carstvo|ruskoga cara]] i to je značilo da, prvi puta nakon vladara [[Crnojević|iz crnogorske dinastijediinastije Crnojevića]] s početka 16. stoljeća, na čelu Crne Gore više nije bio crkveni velikodostojnik - [[mitropolit]].
 
S obzirom da su prije [[1851.]] postojali crnogorski plemenski knezovi, knez ''Danilo'' je zabranio uporabu ovoga termina za sve druge osim za crnogorskoga vladara. Rusko podrijetlo dobivanja titule vladara Crne Gore je od strane [[Crnogorci|Crnogoraca]] ponosno potencirano uporabom u originalu - ''Knjaz''.
 
Do [[1878.]] crnogorski je knez nosio titulu ''Njegova Svjetlost Knjaz Crne Gore'', a od te je godine u uporabi tituliranje ''Njegovo Knjaževsko Visočanstvo''.
No, [[1900.]] tituliranje je promijenjeno na obljetnicu 40. godina na crnogorskom prijestolju kneza Nikole u ''Njegovo Kraljevsko Visočanstvu''.
 
U [[Ustav Knjaževine Crne Gore|Ustavu Kneževine Crne Gore]] iz [[1905.]] vladar se titulira kao ''Knjaz Gospodar''.
 
Knez Nikola je u povodu 50. obljetnice svoga vladanja 28. kolovoza [[1910.]] proglašen ''Kraljem Crne Gore''. Tad je Kneževina Crna Gora proglašena za [[Kraljevina Crna Gora|Kraljevinu Crnu Goru]].
 
==Vanjske poveznice==

Navigacijski izbornik