Tomahawk (hladno oružje): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Tomahawk.jpg|frame|Primjerak tomahawka-lule iz 19. stoljeća, ukraden 2005. godine iz ''Whitman Mission National Historic Site'' u državi Washington.]] '''tomahawk'''.-Hladno oružje američkih [[Indijanci|Indijanaca]], izvorno [[Algonquian|algonkinsko]], od kojih su ga preuzela ostala plemena. Riječ tomahawk došla je možda iz [[Powhatan|powhatanskog]] ''tamahaac'', od ''tamaham'' ' ''he cuts'' ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci [[Delawarew Indijanci|Delaware]] zvali su ga ''tamoihecan'', [[Micmac]] ''tumeegun'', [[Mohegan]], ''tummahegan''. ''Eva Lips'' smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga ' ''utomohiken'' ', delawarski ''tamoihecan'', veoma joj je srodan. Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti sa dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir i tomahawk i kalumet Indijancima su simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira i obredno je zakopali u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme Pawnee i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk, i ispod 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova u kojima su Pawnee služili američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.
[[Slika:Tomahawk.jpg|frame|Primjerak tomahawka-lule iz 19. stoljeća, ukraden 2005. godine iz ''Whitman Mission National Historic Site'' u državi Washington.]] '''tomahawk'''.-Hladno oružje američkih [[Indijanci|Indijanaca]], izvorno [[Algonquian|algonkinsko]], od kojih su ga preuzela ostala plemena. Riječ tomahawk došla je možda iz [[Powhatan|powhatanskog]] ''tamahaac'', od ''tamaham'' ' ''he cuts'' ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci [[Delawarew Indijanci|Delaware]] zvali su ga ''tamoihecan'', [[Micmac]] ''tumeegun'', [[Mohegan]], ''tummahegan''. ''Eva Lips'' smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga ' ''utomohiken'' ', delawarski ''tamoihecan'', veoma joj je srodan. Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti sa dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir, Tomahawk i kalumet, Indijancima je simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira, i obredno zatim zakapali tomahawk u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme [[Pawnee]], i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk. Ispod je 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova, u kojima su Pawnee služili u američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 4. srpnja 2006. u 18:23

Primjerak tomahawka-lule iz 19. stoljeća, ukraden 2005. godine iz Whitman Mission National Historic Site u državi Washington.

tomahawk.-Hladno oružje američkih Indijanaca, izvorno algonkinsko, od kojih su ga preuzela ostala plemena. Riječ tomahawk došla je možda iz powhatanskog tamahaac, od tamaham ' he cuts ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci Delaware zvali su ga tamoihecan, Micmac tumeegun, Mohegan, tummahegan. Eva Lips smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga ' utomohiken ', delawarski tamoihecan, veoma joj je srodan. Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti sa dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir, Tomahawk i kalumet, Indijancima je simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira, i obredno zatim zakapali tomahawk u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme Pawnee, i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk. Ispod je 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova, u kojima su Pawnee služili u američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.

Vanjske poveznice