Krunski posjedi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: ro:Dependențele coroanei
Alexbot (razgovor | doprinosi)
Redak 37: Redak 37:
[[hu:Brit koronafüggőségek]]
[[hu:Brit koronafüggőségek]]
[[it:Dipendenza della Corona Britannica]]
[[it:Dipendenza della Corona Britannica]]
[[ja:イギリスの王室属領]]
[[lij:Dependençe da Coronn-a Britannega]]
[[lij:Dependençe da Coronn-a Britannega]]
[[nl:Brits Kroonbezit]]
[[nl:Brits Kroonbezit]]

Inačica od 22. studenoga 2010. u 13:48

Krunski posjedi (en: Crown dependency) su teritoriji u posjedu Britanske krune, za razliku od prekomorskih teritorija ili kolonija Ujedinjenog Kraljevstva. Sastoje se od Kanalskih otoka (Jersey i Guernsey) i otoka Man u Irskom moru.

Nijedan otok nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, imaju nezavisnu vlast i nisu dio Europske unije. Sva tri krunska posjeda su članovi Britansko-Irskog vijeća. Od 2005. godine, svaki krunski posjed ima glavnog ministra kao premijera.

Odnos s krunom

U svakoj krunskoj vladavini, Britanski monarh je predstavljen od strane guvernera (Lieutenant Governor), ali je ta titula više ceremonijalna. 2005. godine, odlučeno je da na Otoku Man umjesto guvernera (Lieutenant Governor) bude krunski izaslanik (Crown Commissioner).

Odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom

Britanska Vlada je odgovorna samo za obranu i zastupanje inozemnih poslova, iako svaki otok ima samostalnu carinu i zakone o emigraciji.

Odnos s Europskom unijom

Iako nisu dio Europske unije, odlučivši tako na referendumu kada je Ujedinjeno Kraljevstvo postala članica, krunske vladavine imaju kompliciran odnos sa unijom.

Vanjske poveznice