Leslie Nielsen: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m [r2.5.2] robot Dodaje: an:Leslie Nielsen, sh:Leslie Nielsen
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m [r2.5.2] robot Dodaje: bs:Leslie Nielsen
Redak 61: Redak 61:
[[be-x-old:Лэсьлі Нільсан]]
[[be-x-old:Лэсьлі Нільсан]]
[[bg:Лесли Нилсен]]
[[bg:Лесли Нилсен]]
[[bs:Leslie Nielsen]]
[[cs:Leslie Nielsen]]
[[cs:Leslie Nielsen]]
[[cy:Leslie Nielsen]]
[[cy:Leslie Nielsen]]

Inačica od 29. studenoga 2010. u 17:14

Leslie Nielsen
Leslie Nielsen
Leslie Nielsen 2008.
Rodno ime Leslie William Nielsen
Rođenje 11. veljače 1926., Nepoznata kratica »K« Regina, Saskatchewan, Kanada
Smrt 28. studenog 2010.
Godine rada 1948. - 2010.
Supruga Monica Boyer (1950.-1956.)
Alisande Ullman (1958.-1973.)
Brooks Oliver (1981.-1983.)
Barbaree Earl (2001.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Leslie William Nielsen, OC (Regina, Saskatchewan, 11. veljače 1926. - 28. studenog 2010.), kanadsko-američki komičar i glumac. Bio je najpoznatiji po ulogama u filmovima "Ima li pilota u avionu?" i trilogiji "Goli pištolj".

Rodio se u mjestu Regina, kanadska pokrajina Saskatchewan. Otac Ingvard bio je Danac i Kanađanin, a majka Maybelle, bila je Velšanka. Njegov brat Erik bio je zamjenik kanadskog premijera tijekom 1980-ih, a Leslie je nećak pokojnog glumca Jeana Hersholta. Nakon što je završio srednju školu, priključio se Kanadskom zrakoplovstvu gdje je jednu godinu služio kao repni strijelac, ali nije vidio borbe u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata, našao je posao kao disc jockey na jednoj radio postaji u Calgaryu. Tamo je radio jedno vrijeme, a zbog talenta primjećen je, te je dobivao uloge pripovjedanja u dokumentarcima i reklamama. Sam se osvrnuo na to razdoblje rekavši da "tu nije bilo mnogo zlata, dobivali smo od 75 do 100 dolara po emisiji".

Već 1950. godine imao je 50 nastupa u raznim oblicima glumačkog posla. Pojavio se i u jednoj seriji imena "Zabranjeni planet", znanstvenoj fantastici gdje je glumio kapetana svemirskog broda.

Tijekom karijere snimio je mnogo filmova, sa različitim uspjesima i kod kritike i kod publike. Jedan je kritičar rekao da oni koji ga vole ne gledaju filmove nakon "Ima li pilota u avionu?" i trilogije "Goli pištolj".

Ipak istakao se velikim talentom. Snimio je jedan film koji je režirao Mel Brooks, u kojem je glumio potomka grofa Drakule. U jednoj sceni Mel glumi ubojicu vampira imenom Van Helsing.

Nielsen je odlikovan Redom Kanade, a ženio se 4 puta. Iz drugog braka ima dvoje djece. U jednom, nedavnom, intervjuu izjavio da ima poteškoća sa sluhom. Obožava igrati golf, te je o tome snimio i 4 videokasete. Ipak, još je jako vitalan i glumački aktivan. Po humoru mu je sličan i George Gaynes.

Vanjske poveznice