Maria Callas: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: az:Mariya Kallas
m +slika en:File:MariaCallas.jpg je još bolja ali nije na Zajedničkom poslužitelju.
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Maria Callas.JPG|mini|desno|200px|Maria Callas]]
'''Maria Callas''' ([[grčki]]: ''Μαρία Κάλλας''; [[New York]], [[2. prosinca]] [[1923]]. - [[Pariz]], [[16. rujna]] [[1977]].), operna pjevačica [[Grčka|grčkog]] porijekla.
'''Maria Callas''' ([[grčki]]: ''Μαρία Κάλλας''; [[New York]], [[2. prosinca]] [[1923]]. [[Pariz]], [[16. rujna]] [[1977]].), operna pjevačica [[Grčka|grčkoga]] podrijetla.


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 30. studenoga 2010. u 12:17

Datoteka:Maria Callas.JPG
Maria Callas

Maria Callas (grčki: Μαρία Κάλλας; New York, 2. prosinca 1923. – Pariz, 16. rujna 1977.), operna pjevačica grčkoga podrijetla.

Životopis

Studirala je na konzervatoriju u Ateni i ondje debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

Znamenita primadona druge polovice 20. stoljeća prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve "Norme" i "Puritanca" i Wagnerove opere "Tristan i Isolda" najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njezina atenska karijera bila stara već deset godina. U tim se godinama dospjela proslaviti i s Beethowenovim "Fideliom" i Puccinijevom "Sour Angelika", pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke.

Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njezin javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Maria Callas


Predložak:Link FA