Osnovna škola: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
m [r2.6.3] robot Dodaje: ro:Școală elementară
Redak 108: Redak 108:
[[pt:Grundschule]]
[[pt:Grundschule]]
[[qu:Huch'uy yachay wasi]]
[[qu:Huch'uy yachay wasi]]
[[ro:Școală elementară]]
[[ru:Начальная школа]]
[[ru:Начальная школа]]
[[simple:Primary school]]
[[simple:Primary school]]

Inačica od 1. prosinca 2010. u 23:26

Osnovna škola je škola koju učenik pohađa kao prvu školu. Djelatnost osnovnog školstva obuhvaća odgoj i obvezno školovanje, druge oblike školovanja djece i omladine i školovanje odraslih osoba. Svrha je osnovnog školstva da učeniku omogući stjecanje znanja, pojmova, umijeća, stavova i navika potrebnih za život i rad ili daljnje školovanje.

Spremnost za školu

Hoće li dijete biti spremno za školu ovisi o njegovim sposobnostima, "kako" učiti i emocionalnoj inteligenciji koju je razvilo uz svoje roditelje i odgojitelje u vrtiću. Sedam ključnih elemenata:

  • samopouzdanje
  • znatiželja
  • svrhovitost
  • samokontrola
  • povezanost
  • sposobnost komuniciranja
  • spremnost na suradnju

Ocjenjivanje

Brojčano ocjenjivanje učenika je slijedeće: Pozitivne (prolazne) ocjene:

  • odličan (5)
  • vrlo dobar (4)
  • dobar (3)
  • dovoljan (2)

Negativne (neprolazne) ocjene:

  • nedovoljan (1)

Najbolja ocjena je 5, a najlošija 1.Ocjene se daju na temelju usmenih ili pismenih rezultata, zalaganja itd. Zaključna ocjena iz nekog predmeta se daje tako da se zbroje sve ocjene, te se podijeli s brojem ocjena (npr. 5,5,5,4= 19:4=4,75-5). Ako je prosjek 4,4, onda je ocjena 4. Ako je prosjek 4,5, onda je ocjena 5 itd. Opći uspjeh na kraju školske godine izračuna se tako da zbrojimo sve zaključne ocjene iz predmeta i zatim taj zbroj podijelimo s brojem predmeta (koliko ih ima).

Općenito

Škola je dužna osigurati kontinuirani razvoj učenika kao duhovnog, tjelesnog, moralnog, intelektualnog i društvenog bića u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima. U Hrvatskoj osnovno školovanje traje najmanje osam godina i po Zakonu je obvezno za svu djecu, u pravilu od šest do petnaest godina. Osnovno školovanje obavljaju osnovne škole i druge javne ustanove, a ostvarjuj ga na temelju nastavnog plana i programa. Pedagoškim standardom utvrđuju se materijalni, kadrovski i drugi uvjeti za ostvarivanje djelatnosti i podjednak razvoj osnovnog školstva za srednjoročno razdoblje. Pedagoški standard donosi Hrvatski sabor. Poslije nje slijedi srednja. Koliko godina sadrži osnovna škola je različito, ovisno o državi u kojoj se nalazi, npr. u Vijetnamu traje tri, u Kini šest, a u Njemačkoj deset godina.

Predmeti u hrvatskim osnovnim školama:

Od 1.razreda:

Od 4.razreda:

Od 5.razreda:

Od 7. razreda

Opis predmeta

Hrvatski jezik

Hrvatski jezik poučava štokavsko narječje. Ukratko hrvatski jezik poučava narječja, Imenice, Glagole, Pridjeve, Brojeve, Zamjenice, Priloge, Prijedloge, Veznike, Čestice, Usklike, Padeže, Glagolska vremena itd. Proučava i književnost.

Matematika

Dva glavna područja u matematici su aritmetika i geometrija. Matematika proučava brojeve, zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje, uspoređivanje, razlomke, kutove itd.

Priroda i društvo

Priroda i društvo ukratko obrađuje živu i neživu prirodu tj. ljude, životinje, biljke, vodu, tlo, stanice i sve što spada u prirodu oko nas.

Engleski jezik

Engleski jezik obrađuje sve o engleskom jeziku, njihovim običajima, kulturi, izgovorima itd.

Vjeronauk

Vjeronauk je izborni predmet. Uči o kršćanskoj vjeri, Isusu, svecima itd.

Glazbena kultura

Glazbena kultura uči o glazbi, notama, glazbenicima itd.