Proljev: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Mjbmrbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Mijenja: ru:Понос
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m r2.5.1) (robot Mijenja: ru:Диарея
Redak 74: Redak 74:
[[qu:Q'icha]]
[[qu:Q'icha]]
[[ro:Diaree]]
[[ro:Diaree]]
[[ru:Понос]]
[[ru:Диарея]]
[[scn:Cacaredda]]
[[scn:Cacaredda]]
[[sh:Proljev]]
[[sh:Proljev]]

Inačica od 9. prosinca 2010. u 16:17

Proljev predstavlja povećanje obujma i sadržaja ili učestalosti pražnjenja crijeva. Vrlo često je proljev samo simptom neke ozbiljnije bolesti i bolesnog stanja (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, crijevna zarazne bolest), a ponekad je ipak samo privremeni problem. Postoji više "oblika" proljeva u ovisnosti o uzroku:

Osmotski proljev

Osmotski proljev se javlja kada neke tvari koje se slabo ili nimalo apsorbiraju dospiju u većoj mjeri u crijeva . One osmotski navlače veće količine vode uzrokujući proljev. Takve tvari jesu:

Nepodnošljivost mlijeka proizlazi iz manjka enzima laktaze koja laktozu iz mlijeka prevodi u glukozu (koja se apsorbira). Neapsorbirana laktoza dolazi u debelo crijevo gdje je laktobakterije razgrađuju u mliječnu kiselinu. Mliječna kiselina, nadalje, izaziva proljev.

Sekretorni proljev

Proljev zbog izlučivanja javlja se kada tanko i debelo crijevo izlučuju soli i vodu u feces. Takvo stanje je karakteristično za crijevne zaraze. Primjerice, toksin kolere izaziva izrazito jak proljev koji može vrlo brzo dovesti do smrti zbog dehidracije .

Malapsorpcija

Sindromi loše apsorpcije (malapsorpcija) jesu stanja kada osoba ne može normalno probaviti hranu pa dolazi do proljeva osmotske naravi. Primjerice, celijakija je jedna od takvih malapsorpcija a nastaje zbog nemogućnosti probave glutena iz pšenice.

Upalni proljev

Eksudativni proljev nastaje kada je sluznica debelog crijeva upaljena s ulkusima, krvarenjima, pa otpušta sluz, krv, i druge tekućine u lumen debelog crijeva. Taj tip uzrokuju bolesti kao što su ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, pseudomembranozni kolitis i sl.

Motalitetni proljev

Oštećen motilitet debelog crijeva također može izazvati proljev. Sadržaj se ne zadržava u dovoljnoj mjeri u debelom crijevu pa se voda, jednostavno, ne stigne apsorbirati u dovoljnoj mjeri.

Ostali uzroci proljeva

Poremećaj crijevne flore. Debelo crijevo je normalno nastanjeno prirodnom nepatogenom bakterijskom florom koje razgrađuju ostatke hrane i ne dopuštaju nastanjivanje patogenih bakterija. Međutim, kod određenih okolnosti (uzimanje antibiotika) dolazi do poremećaja crijevne flore što dovodi do proljeva.

Izvori

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica uglasog portala farmakologija.com (http://farmakologija.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Farmakologija.com.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.