Ahejci: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{radovi}}
{{radovi}}
'''Ahejci''' (Ahajci; Ἀχαιοί), kolektivnio naziv koji se koristio za grke iz [[Homer]]ove [[ilijada|Ilijade]] i [[odiseja|Odiseje]], i jedno od četiri glavnih plemena iz klasične [[grčka|Grčke]]. Ime im dolazi po Aheju (Achaeus, Ἀχαιός), mitskom utemeljitelju ahejskog plemena na području Ahaje na sjevernom Peloponezu, sinu [[Xuthus]]a (Ξοῦθος, sin [[Helen]]ov, mitski patrijarh [[heleni|Helena]], Ἕλλην i [[orseja|Orsejin]], Oρσηίς) i najade [[kreusa|Kreuse]] (Κρέουσα).
Ahejci (Ahajci)

Ahejci su navodno govorili dorskim dijalektom, a [[Dorani]] su ih iz njihove prapostojbiner potisnuli tijekom tzv. dorske invazije na [[Peloponez]] na područje Egialije (kasnije Jonija). Prema Pausaniju i Herodotu Ahejci (klasičnog perida) izvorno su živeli u Argolidi i Lakoniji odakle su izbjgli u Egialiju, a ovi nađoše sklonište u Ateni; Egialija tada postade poznata kao Aheja.
[[Kategorija:Helenski narodi]]
[[Kategorija:nestali narodi]]

Inačica od 10. prosinca 2010. u 21:36

Ahejci (Ahajci; Ἀχαιοί), kolektivnio naziv koji se koristio za grke iz Homerove Ilijade i Odiseje, i jedno od četiri glavnih plemena iz klasične Grčke. Ime im dolazi po Aheju (Achaeus, Ἀχαιός), mitskom utemeljitelju ahejskog plemena na području Ahaje na sjevernom Peloponezu, sinu Xuthusa (Ξοῦθος, sin Helenov, mitski patrijarh Helena, Ἕλλην i Orsejin, Oρσηίς) i najade Kreuse (Κρέουσα).

Ahejci su navodno govorili dorskim dijalektom, a Dorani su ih iz njihove prapostojbiner potisnuli tijekom tzv. dorske invazije na Peloponez na područje Egialije (kasnije Jonija). Prema Pausaniju i Herodotu Ahejci (klasičnog perida) izvorno su živeli u Argolidi i Lakoniji odakle su izbjgli u Egialiju, a ovi nađoše sklonište u Ateni; Egialija tada postade poznata kao Aheja.