Nikola Mandić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
 
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Nikola Mandić''' (Travnik, 20. siječnja 1869 – Zagreb, 7. lipnja 1945), hrvatski političar.
'''Nikola Mandić''' ([[Travnik]], [[20. siječnja]] [[1869]][[Zagreb]], [[7. lipnja]] [[1945]]), hrvatski političar.


Gimnaziju završio u Sarajevu. Doktorirao pravo u Beču 1894. Radi kao sudbeni pristav, a zatim kao odvjetnik u Sarajevu. Godine 1907. suutemenitelj i predsjednik političke stranke [[Hrvatska narodna zajednica (stranka)|Hrvatska narodna zajednica]] u BiH. Izabran u Bosansko-hercegovački zemaljski sabor 1910, godine 1911. njegov predsjednik. Godine 1914. zamjenik zemaljskog poglavara.
Gimnaziju završio u [[Sarajevo|Sarajevu]]. Doktorirao pravo u [[Beč]]u 1894. Radi kao sudbeni pristav, a zatim kao odvjetnik u Sarajevu. Godine 1907. suutemenitelj i predsjednik političke stranke [[Hrvatska narodna zajednica (stranka)|Hrvatska narodna zajednica]] u BiH. Izabran u [[Bosansko-hercegovački zemaljski sabor]] 1910, godine 1911. njegov predsjednik. Godine 1914. zamjenik zemaljskog poglavara.


Godine 1920. izabran za narodnog zastupnika u [[Konstituanta|Konstituanti]] (Ustavotvornoj skupšini) [[Prva Jugoslavija|Prve Jugoslavije]] na listi [[Hrvatska pučka stranka|Hrvatske pučke stranke]].
Godine 1920. izabran za narodnog zastupnika u [[Konstituanta|Konstituanti]] (Ustavotvornoj skupšini) [[Prva Jugoslavija|Prve Jugoslavije]] na listi [[Hrvatska pučka stranka|Hrvatske pučke stranke]].


U prve dvije godine postojanja [[NDH]] nije se politički angažirao. Onda ga je 2. rujna 1943. [[poglavnik]] [[Ante Pavelić]] imenovao za predsjednika vlade. Na tom položaju ostaje do kraja. U travnju 1945. u Austriji ga sa grupom drugih visokih dužnosnika NDH zarobljavaju Britanci, te ih ubrzo izručuju vlastima [[Demokratka federativna Jugoslavija|Demokratske Federativne Jugoslavije]]. Nakon jednodnevnog suđenja osuđen na smrt i obješen.
U prve dvije godine postojanja [[NDH]] nije se politički angažirao. Onda ga je 2. rujna 1943. [[poglavnik]] [[Ante Pavelić]] imenovao za predsjednika vlade. Na tom položaju ostaje do kraja. U travnju 1945. u Austriji ga sa grupom drugih visokih dužnosnika NDH zarobljavaju [[UK|Britanci]], te ih ubrzo izručuju vlastima [[Demokratka federativna Jugoslavija|Demokratske Federativne Jugoslavije]]. Nakon jednodnevnog suđenja osuđen na smrt i obješen.


[[Kategorija: NDH]]
[[Kategorija: NDH|Mandić, Nikola]]
[[Kategorija:Povijest Hrvatke]]
[[Kategorija: Hrvatski političari|Mandić, Nikola]]
[[Kategorija:Hrvatski političari]]

Inačica od 7. srpnja 2006. u 14:11

Nikola Mandić (Travnik, 20. siječnja 1869Zagreb, 7. lipnja 1945), hrvatski političar.

Gimnaziju završio u Sarajevu. Doktorirao pravo u Beču 1894. Radi kao sudbeni pristav, a zatim kao odvjetnik u Sarajevu. Godine 1907. suutemenitelj i predsjednik političke stranke Hrvatska narodna zajednica u BiH. Izabran u Bosansko-hercegovački zemaljski sabor 1910, godine 1911. njegov predsjednik. Godine 1914. zamjenik zemaljskog poglavara.

Godine 1920. izabran za narodnog zastupnika u Konstituanti (Ustavotvornoj skupšini) Prve Jugoslavije na listi Hrvatske pučke stranke.

U prve dvije godine postojanja NDH nije se politički angažirao. Onda ga je 2. rujna 1943. poglavnik Ante Pavelić imenovao za predsjednika vlade. Na tom položaju ostaje do kraja. U travnju 1945. u Austriji ga sa grupom drugih visokih dužnosnika NDH zarobljavaju Britanci, te ih ubrzo izručuju vlastima Demokratske Federativne Jugoslavije. Nakon jednodnevnog suđenja osuđen na smrt i obješen.