Apartheid: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m r2.6.4) (robot Dodaje: az:Aparteid
Redak 23: Redak 23:
[[arz:ابارتهيد]]
[[arz:ابارتهيد]]
[[ast:Apartheid]]
[[ast:Apartheid]]
[[az:Aparteid]]
[[bat-smg:Apartheids]]
[[bat-smg:Apartheids]]
[[be:Апартэід]]
[[be:Апартэід]]

Inačica od 24. prosinca 2010. u 14:25

Plaža za bijelu rasu

Apartheid je naziv za sustav rasne segregacije koji je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uveden kao službena politika Južnoafričke Republike. Njime je stanovništvo Južne Afrike podijeljeno na bijelce, crnce, Indijce i "obojene" (mulate), s time da su jedino bijelci imali puna politička prava.

Taj sustav, stvoren pod snažnim uticajem rasizma i protestantskog fundamentalizma, s vremenom je izazivao sve žešći otpor većinskog crnačkog stanovništva, a na JAR navukao antipatije cijele međunarodne javnosti. Pod vanjskim i unutrašnjim pritiscima, apartheid se počeo postupno ukidati 1980-ih, da bi u potpunosti bio ukinut nakon godine 1994. godine dolaskom Nelsona Mandele na vlast.

U vrijeme politike Apartheida stvarana su područja koja nisu bila dostupna crncima, već samo bjelcima, te su odvojeni djelovi autobusa, parkova, čak i posebne klupe za bijelce i "obojene".

Riječ apartheid se danas često koristi za opis situacija u kojima pripadnici različitih etničkih ili vjerskih skupina zajedno žive na istom području nastojeći ne doći jedni s drugima u bilo kakav kontakt osim onog službenog.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Apartheid

Predložak:Link FA Predložak:Link FA

Predložak:Link FA