Oskar Kokoschka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Oskar Kokoschka''' (1. ožujak 1886. – 22 veljača 1980.) je bio Austrijski slikar i pisac najpoznatiji po svojim intenzivnim ekspresionističkim ...
 
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Oskar Kokoschka''' (1. ožujak 1886. – 22 veljača 1980.) je bio [[Austrija|Austrijski]] slikar i pisac najpoznatiji po svojim intenzivnim [[Ekspresionizam|ekspresionističkim]] portretima i pejsažima.
'''Oskar Kokoschka''' ([[Pöchlarn]], [[Donja Austrija|Dolnja Austrija]], [[1. ožujka]] [[1886.]][[Montreux]], [[22. veljače]] [[1980.]]) je bio [[Austrija|austrijski]] slikar i pisac najpoznatiji po svojim intenzivnim [[Ekspresionizam|ekspresionističkim]] portretima i pejsažima.
== Biografija ==
== Biografija ==
Rodio se u [[Pöchlarn]]u. Njegovu mladu karijeru su bili obilježili portreti slavnih bečkih osoba. Portrete je slikao u nervozno animiranom stilu. Budući da su ga [[nacisti]] smatrali izrodom, pobjegao je 1934. iz Austrije za [[Prag]].
Kokoschka rođen je u Pöchlarnu. Njegova rana karijera bila obilježena portretima bečkih slavnih osoba, obojenih u nervozno animiranom stilu. Smatran izrodom od strane [[Nacisti|nacista]] , Kokoschka je pobjegao iz Austrije 1934. za [[Prag]]. Kokoschka ima mnogo toga zajedničkog sa svojim suvremenikom [[Max Beckmann|Maxom Beckmannom]]. Oba su zadržala svoju neovisnost od njemačkog [[Ekspresionizam|ekspresionizma]] , ali se sada smatraju njegovim vrhom. Njihov individualizam ih je izdvojio od glavnih pokretâ umjetnosti 20. stoljeća



Kokoschka ima mnogo toga zajedničkog sa svojim suvremenikom [[Max Beckmann|Maxom Beckmannom]]. Oba su zadržala svoju neovisnost od njemačkog [[Ekspresionizam|ekspresionizma]]. Ipak, danas ih se smatra njegovim vrhom. Njihov individualizam ih je izdvojio od glavnih pokretâ umjetnosti 20. stoljeća.


{{GLAVNIRASPORED:Kokoschka, Oskar}}


[[Kategorija:Austrijski slikari]]
[[Kategorija:Austrijski književnici]]


{{Mrva-biog-lik-umj}}
{{Mrva-biog-lik-umj}}

Inačica od 25. prosinca 2010. u 05:14

Oskar Kokoschka (Pöchlarn, Dolnja Austrija, 1. ožujka 1886.Montreux, 22. veljače 1980.) je bio austrijski slikar i pisac najpoznatiji po svojim intenzivnim ekspresionističkim portretima i pejsažima.

Biografija

Rodio se u Pöchlarnu. Njegovu mladu karijeru su bili obilježili portreti slavnih bečkih osoba. Portrete je slikao u nervozno animiranom stilu. Budući da su ga nacisti smatrali izrodom, pobjegao je 1934. iz Austrije za Prag.

Kokoschka ima mnogo toga zajedničkog sa svojim suvremenikom Maxom Beckmannom. Oba su zadržala svoju neovisnost od njemačkog ekspresionizma. Ipak, danas ih se smatra njegovim vrhom. Njihov individualizam ih je izdvojio od glavnih pokretâ umjetnosti 20. stoljeća.

Nedovršeni članak Oskar Kokoschka koji govori o likovnom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.