Diplomacija: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 91 bajt ,  prije 11 godina
m (robot Dodaje: pnb:ڈپلومیسی)
Diplomatsko pravo je skup pravila [[međunarodno pravo|međunarodnog prava]] koje se odnosi na prava i dužnosti subjekata međunarodnog prava (država, međunarnodnih organizacija i dr.) u svezi diplomatskih odnosima, funkcijama, privilegijama i imunitetima diplomatskih predstavništava i osoblja.
 
Diplomatsko pravo u velikoj je većini kodificirano ''[[Bečka konvencija o diplomatskim odnosima|Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima]]'', koja je usvojena na Konferenciji [[Ujedinjeni narodi|Ujedinjenih naroda]] [[14. travnja]] [[1961.]] godine, a stupila je na snagu [[24. travnja]] [[1964.]] Njome je kodificiran najvažniji dio do tada postojećeg običajnog međunarodnog prava, uz neke nove dispozicije. U njoj su sadržane odredbe o pravima i obvezama države primateljice i države šiljateljice u pogledu stalnih diplomatskih misija bilateralnog karaktera, imuniteta i privilegija članova diplomtaske misije, administrativnog i tehničkog osoblja.
 
Osim Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, valja spomenuti i ''[[Bečka konvencija o konzularnim odnosima|Bečku konvenciju o konzularnim odnosima]]'', usvojenom [[1963.]] godine, a stupila je na snagu [[1967.]] godine. Tom konvencijom reguliran je najveći dio pitanja koja su do tada bila rješavana bilateralnim sporazumima u pogledu karijernih i počasnih konzula, njihovih ureda, prava i obaveza država primateljice i države šiljateljice, statusa konzularnih funkcionara i konzularnih službenika.
 
Osim navedenih, izvori diplomatskog prava su i Konvencija o specijalnim misijama iz [[1969.]] godine, bilateralni [[međunarodni ugovori]], partikularno običajno međunarodno pravo (primjerice ono između zemalja [[Latinska Amerika|Latinske Amerike]]), ali i opće običajno međunarnodno pravo koje vrijedi za pitanja koja nisu uređena konvencijama i bilateralnim ugovorima (tu spadaju dijelovi diplomatskog protokola).
12.965

uređivanja

Navigacijski izbornik