Red Svetoga Groba u Jeruzalemu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ispravak wikipoveznica
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
Redak 55: Redak 55:
[[pl:Zakon Rycerski Grobu Bożego w Jerozolimie]]
[[pl:Zakon Rycerski Grobu Bożego w Jerozolimie]]
[[pt:Ordem Equestre do Santo Sepulcro de Jerusalém]]
[[pt:Ordem Equestre do Santo Sepulcro de Jerusalém]]
[[ru:Орден Святого Гроба Господнего Иерусалимского]]
[[sv:Den Heliga gravens av Jerusalem riddarorden]]
[[sv:Den Heliga gravens av Jerusalem riddarorden]]
[[uk:Єрусалимський Орден Святого Гробу Господнього]]
[[uk:Єрусалимський Орден Святого Гробу Господнього]]

Inačica od 8. siječnja 2011. u 03:54

Grb Viteškog Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu

Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu (lat. Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani) ili Sepulkralci je rimokatolički crkveni red osnovan 1099. godine nakon ulaska kršćana u Jeruzalem, "Kanonici Svetoga Groba" kako su bili u početku nazivani, bili su pod izravnom zapovijedi Godefroy de Bouillonskog, a glavni zadatak im je bio čuvanje Kristovog groba.

Povijest

Nakon izlaska kršćana iz Svete Zemlje, vitezove ovoga reda imenovao je franjevački kustos Sv. Groba, uvijek na samom Isusovom grobu, međutim red je svoje djelovanje u to vrijeme prebacio i na neke europske zemlje. Godine 1847 Papa Pio IX. ponovo je uspostavio latinski Patrijarhat u Jeruzalemu kada je red dobio jedinstvenu organizaciju sa Patrijarhom kao Velikim meštrom. Danas je Veliki meštar reda kardinal Carlo Furno. Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu ima status pravne osobe u kanonskom pravu, te stoji pod izravnom zaštitom pape koji osobno imenuje Velikog meštra.

Djelovanje

Djelovanje vitezova sepulkralaca odnosi se uglavnom na podupiranje opstanaka kršćanstva u Svetoj zemlji. Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu je uz Suvereni malteški vojni red i Teutonski viteški red danas jedini viteški red koji djeluje neprekinuto od svog osnutka.

Veliki majstori Reda

2007. godine, papa Benedikt XVI. je imenovao kardinala Foleyja velikim majstorom Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu.

Vanjske poveznice