WordPress: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{wp+}}
{{wp+}}
'''WordPress''' je Open Source Content Management System (CMS), često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga, poduprt sa PHP-om i MySQL-om. Wordpress ima mnoge značajke, uključujući plug-in arhitekturu i predložak sustava. Wordpress se koristi na više od 12% od 1.000.000 najvećih web stranica, WordPress je najpopularniji CMS u upotrebi danas.
'''WordPress''' je Open Source Content Management System (CMS), često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga, poduprt sa PHP-om i MySQL-om. Wordpress ima mnoge značajke, uključujući plug-in arhitekturu i predložak sustava. Wordpress se koristi na više od 13% od 1.000.000 najvećih web stranica, WordPress je najpopularniji CMS u upotrebi danas.<ref>{{cite web |accessdate=2010-08-31 |url=http://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all |title=Usage of content management systems for websites|publisher=W3Techs}}</ref>
wordpress je prvi put objavljen 27. svibnja 2003. Objavio ga je Matt Mullenweg. Od kolovoza 2010, verzija 3.0 je preuzeta više od 12,5 milijuna puta.
wordpress je prvi put objavljen 27. svibnja 2003. Objavio ga je Matt Mullenweg. Od kolovoza 2010, verzija 3.0 je preuzeta više od 12,5 milijuna puta.



Inačica od 18. siječnja 2011. u 21:23

WordPress je Open Source Content Management System (CMS), često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga, poduprt sa PHP-om i MySQL-om. Wordpress ima mnoge značajke, uključujući plug-in arhitekturu i predložak sustava. Wordpress se koristi na više od 13% od 1.000.000 najvećih web stranica, WordPress je najpopularniji CMS u upotrebi danas.[1] wordpress je prvi put objavljen 27. svibnja 2003. Objavio ga je Matt Mullenweg. Od kolovoza 2010, verzija 3.0 je preuzeta više od 12,5 milijuna puta.

Značajke

O WordPress.org

Na ovom sajtu možete preuzeti i instalirati skriptu nazvanu WordPress. Za to vam treba web host koji podržava minimalne zahtjeve i malo vremena. WordPress je potpuno podesiv i može se koristiti skoro za sve. Također postoji i servis nazvan WordPress.com koji vam omogućuje stvaranje novih i besplatnih WordPress baziranih blogova u par sekundi, ali razlikuje se u nekoliko stvari i manje je fleksibilan od WordPressa kojeg sami preuzmete i instalirate.

Za što možete koristiti WordPress

WordPress je započeo samo kao blog sustav, ali je evoluirao u to da se može koristiti kao punokrvni content management system (sustav za upravljanje sadržajem) i puno više od toga koristeći tisuće dodataka, widgeta i tema, WordPress je limitiran samo vašom maštom. (I tehničkim mogućnostima.)

Razvoj

WordPress se može primjenjivati primjenom različitih metoda na hosting okruženju. Korisnici imaju mogućnost preuzeti trenutnu inačicu WordPress-a iz WordPress.org. WordPress može se instalirati preko paket sustava za upravljanje ili uvođenje ready-to-use "ključ u ruke WordPress aparata, koji ne zahtijeva bilo koji priručnik ili postavljanje konfiguracije. WordPress se može instalirati preko Microsoft web platforme Installer koji se instalira na Windows i IIS. Web PI će automatski detektirati bilo koju nedostajuću zavisnost, kao što su PHP ili MySQL zatim instalira ih konfigurira prije instaliranja WordPress-a. Napredni korisnici imaju mogućnost preuzimanja WordPress-a na njihov server i dosljedno ažuriranje korištenjem SVN. To će korisnicima omugućiti lako ažuriranje. Besplatna hosting usluga kao što je WordPress.com nudi korisnicima jednostavan način za implementaciju WordPress bloga bez potrebe instaliranja WordPress-a na svoj server. Mnoge zajedničke web hosting usluge također nude automatiziranu WordPress instalaciju putem njihove nadzorne ploče.

Povijest

WordPress je rođen iz želje za elegantnim, dobro arhitekturiranim osobnim izdavačkim sistemom izgrađenim na PHP-u i MySQL-u i licenciranim pod GPL-om. On je službeni nasljednik b2/cafelog. WordPress je novi softver, ali njegovi korijeni i razvoj sežu još iz 2001. On je zreo i stabilan proizvod. Nadamo se da fokusiranjem na korisnička iskustva i web standarde možemo kreirati alat drugačiji od bilo čega drugoga.

  1. Usage of content management systems for websites. W3Techs. Pristupljeno 31. kolovoza 2010.