Surogat (1961.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sh:Surogat
MystBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: de:Der Ersatz
Redak 56: Redak 56:
[[Kategorija:Hrvatski filmovi 1960-ih]]
[[Kategorija:Hrvatski filmovi 1960-ih]]


[[de:Der Ersatz]]
[[en:Surogat]]
[[en:Surogat]]
[[sh:Surogat]]
[[sh:Surogat]]

Inačica od 27. siječnja 2011. u 17:29

Surogat
Surogat (celuloid, tempera) i Vukotićev Oscar u Muzeju grada Zagreba
RedateljDušan Vukotić
ProducentStudio za crtani film Zagreb filma
ScenaristRudolf Sremec
GlazbaTomislav Simović
Godina izdanja1961.
Trajanje10 min.
Država SFR Jugoslavija, Hrvatska
Prethodni
Piccolo (1959)
Sljedeći
Igra (1962)
Portal o filmu

Surogat je crtani film Dušana Vukotića iz 1961., to je prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film. [1]. Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto...

Pored američkog oscara, Surogat je podobijao i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu..., po tom kriteriju Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj.

Sadržaj

Surogat je 10 minutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca iz 1961. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

U suštini to je vrlo jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega - to i nestane, on sam sebe lijepo ispuše. Surogat ili (Ersatz) je nastao u vremenu ( 1960-ih ) kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je anticipirao današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.

Film je bio moderno animiran, sa manjim brojem sličica u sekundi, - a likovi su bili geometrijski, svedeni na još reduciraniju sezanovsku formulu gledanja svijeta oko sebe. On je rekao: sve oko mene su kugle, valjci i stošci, - kod Vukotića je to bio dvodimenzionalan svijet: kružnica, trokuta i kvadrata. Animacija Surogata, bila je dakle vrlo daleko od do tada suvereno vladajuće disneyevske, zaista nešto potpuno novo.

Glazba za film, bila je takođe vrlo suvremena, jedan nervozni jazz, zagrebačkog skladatelja i dirigenta Tomislava Simovića. Surogat je po mnogočemu bio zenit Zagrebačke škole crtanog filma, izvršio je veliki utjecaj na druge autore i studije crtanog filma, svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet.

Naslijeđe

Odnos prema Surogatu, bio je također - surogatni. Prvih godina od nastanke Hrvatske države, - film kao i njegov autor, pali su u totalni zaborav. Tek 2007. došlo je do pune rehabilitacije tog dijela. Tad su; Ministarstvo kulture RH, Zagreb film, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučili da u povodu deset godina od smrti Dušana Vukotića, zajednički organiziraju nekoliko događaja, kojim su osvježili uspomenu na film i njegovog autora. [2].

Izvori

Vanjske poveznice