Haruki Murakami: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 9 bajtova ,  prije 11 godina
bez sažetka
No edit summary
Studirao je dramu na Sveučilištu Waseda u [[Tokio|Tokiju]], gdje se i upoznao sa svojom budućom ženom, Yoko. Njegovo prvo zaposlenje bilo je u trgovini gramofonskih ploča. Nakon završenog studija [[1974]]. godine otvara jazz bar „Peter Cat“ u Tokiju, koji radi sve do [[1982]]. godine. Tema mnogih njegovih romana, kao i sami naslovi povezani su s glazbom, uključujući ''Dance, Dance, Dance'' (od R&B grupe ''The Dells''), ''Norveška šuma'' (''Norwegian Wood'', po pjesmi ''[[Beatles]]a'') i ''Južno od granice, zapadno od Sunca'' (''South of the Border, West of the Sun'', prvi dio naslov je pjesme ''[[Nat King Cole|Nata Kinga Colea]]'').
 
Murakami je započeo s pisanjem u svojim ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući bejzbol utakmicu odjednom je osjetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana (''Hear the Wind Sing'', [[1979]].). Nekoliko narodnihnarednih mjeseci pisao je samo nekoliko sati nakon završenog radnog dana u baru, tako da je uspijevao samo pisati samo kratka poglavlja. Nakon što ga je završio, roman je poslao na jedini natječaj koji je htio prihvatiti rad takve dužine i osvojio je nagradu.
 
Taj prvotni uspjeh ohrabrio ga je da nastavi s pisanjem. Godinu kasnije izdaje nastavak ''Pinball 1973''. Godine [[1982]]. izdaje ''Lov na divlju ovcu'' (''A Wild Sheep Chase''). Godine [[1985]]. objavljuje ''Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta'' (''Hard-Boiled Wonderland and the End of the World'').
 
Svjetski poznat Murakami postaje objavljivanjem ''Norveške šume'' (''Norwegian Wood''), nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Milijun kopija prodano je u [[Japan]]u. Među mladim JapanaJapancima Murakami je postao superzvijezda. Knjiga je tiskana u dva dijela, koja su prodavana zajedno. Jedna je imala zeleni, a druga crveni ovitak. Najzagriženiji obožavatelji izražavali su svoju naklonost jednom od dijelova noseći odjeću zelene, odnosno crvene boje. Godine [[1986]]. Murakami napušta Japan, putuje [[Europa|Europom]] i nastanjuje se u [[SAD|SAD-u]].
 
Predaje, između ostalog, na Sveučilištu u [[Princeton]]u. Baš u to vrijeme i nastaju romani ''Dance, Dance, Dance'' i ''Južno od granice, zapadno od sunca'' (''South of the Border, West of the Sun'').
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik