Sudeti: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m r2.7.1) (robot Mijenja: ar:سوديتنلاند
Redak 48: Redak 48:


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

[[ar:السوديت]]
[[ar:سوديتنلاند]]
[[bg:Судетска област]]
[[bg:Судетска област]]
[[ca:Sudetenland]]
[[ca:Sudetenland]]

Inačica od 5. veljače 2011. u 03:59

Područje Sudeta nastanjeno Sudetskim Nijemcima
Čehoslovački vojnici patroliraju u gradu Krásná Lípa (njemački: Schönlinde) u Sudetima u rujnu 1938.
Etnička karta Austro-Ugarske 1911. godine: regije sa njemačkim jezikom označene roza bojom, a sa češkom većinom plavom bojom
Datoteka:Teplice - German Invasion.jpg
Parada Wehrmachta u gradu Teplitz-Schönau u Sudetima

Sudeti (njemački: Sudetenland, češki i slovački: Sudety, poljski: Kraj Sudetów) je naziv za pogranično područje u bivšoj Čehoslovačkoj današnjoj Češkoj Republici, na njenoj granici ka današnjoj Austriji, Njemačkoj i Poljskoj. U Sudetima je prije Drugog svjetskog rata živjelo većinom njemačko stanovništvo - tzv. Sudetski Nijemci.

Povijest

Osnivanje Čehoslovačke

Sudeti počinju da se spominju još 1918. godine:

Dan-dva nakon osamostaljenja Čehoslovačke (28. listopada 1918.) 4 oblasti u kojima su živjeli Nijemci - Njemačka Bohemija (Deutschböhmen), Sudeti (Sudetenland), Šumavska župa (Böhmerwaldgau) i Njemačka južna Moravska (Deutschsüdmähren) pokušale su da se odcjepe i pripoje Austriji. Čehoslovačka vlada je u periodu između 1. i 20. prosinca 1918., bez većih vojnih intervencija, povratila ova područja. Tokom ovih sukoba, koji su često bili isprovocirani i to od obje strane, ubijeno je nekoliko desetina građana, pretežno Njemaca. (Ove žrtve su nacionalisti kasnije koristili za raspirivanje konflikta.)

Tadašnji Sudeti - Sudetenland u sjevernoj Moravskoj i u Češkoj Šleziji zauzimali su površinu od oko 6.543 km² na kojoj je živjelo oko 650.000 stanovnika, a centar je bio u gradu Opavi (Troppau).

Međuratni period

Tokom 20-tih i 30-tih godina 20. stoljećea, termin Sudeti (Sudetenland) počeo je da se koristi za većinu pograničnih oblasti čeških zemalja (uklj. Moravsku i Šleziju), gdje je sve do 1945-1946. godine živjela brojna njemačka manjina njhh od 3 di 3,5 milijuna.

Prema uzoru Alpske zemlje/alpski Nijemci, Nijemci u Češkim zemaljama počeli su da sebe nazivaju sudetski Nijemci, a Češke zemlje su počeli da zovu Sudetske zemlje.

Naziv Sudeti, koji je u međuvremenu dobio i političku konotaciju koju su njemački nacisti, uz podršku dijela njemačkog stanovništva koje je živjelo u Sudetima (prije svega Sudetonjemačke stranke - SdP), zloupotrebili za razbijanje predratne Čehoslovačke. Poslje Minhenskog dogovora (1938.), kao Sudetenland se označavaju sva područja koje je ondašnja Čehoslovačka morala da preda Hitlerovoj Njemačkoj.

Vanjske poveznice


Ostali projekti

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sudeti