Han Zhao: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kosmetic (razgovor | doprinosi)
Nova stranica: '''Han Zhao''' ({{zh}} 汉赵 漢趙 Hànzhào); 304.-329.) poznat i kao '''Raniji Zhao''' ili '''Sjeverni Han''' (北漢), bila je država Južnih Xiongnua, ...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 13. veljače 2011. u 15:40

Han Zhao ((kin.) 汉赵 漢趙 Hànzhào); 304.-329.) poznat i kao Raniji Zhao ili Sjeverni Han (北漢), bila je država Južnih Xiongnua, poznata kao prvo od Šesnaest kraljevstava uspostavljenih u sjevernoj Kini u doba dinastije Jin.

Osnivač države je bio Liu Yuan, poglavar Xiongnu plemena koji su kao kineski vazali živjeli u današnjoj provinciji Shanxi. Godine 304. je iskoristio metež i krajnju iscrpljenost centralne vlasti ratom Osam prinčeva kako bi se proglasio "kraljem Hana", a godine 308. i kineskim carem, navodeći sebe kao legitimnog nasljednika drevne dinastije Han. U borbama koje su slijedile je njegov nasljednik Liu Cong je carsku prijestolnicu Luoyang 311. i Chang'an 316. nakon čega je kineska carska vlast protjerana na jug Kine. Godine 318. je Han Zhao, međutim, nije dugo uživala u dominaciji Sjevernom Kinom. Već 319. se od nje otcijepio general Shi Le i osnovao državu poznatu kao Kasniji Zhao. Nakon što je 329. Shi Le porazio i pogubio cara Liu Yaoa, Han Zhao je pripojena državi Kasniji Zhao.

Vanjske poveznice