Razlika između inačica stranice »Paradigma«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.037 bajtova ,  prije 11 godina
bez sažetka
m (r2.7.1) (robot Dodaje: rue:Парадіґма)
No edit summary
'''Paradigma''' (iz [[Starogrčki jezik|starogrčkog]] παράδειγμα ''parádeigma'', sastavljeno od παρὰ ''parà'' „pored“ i δεικνύµι ''deiknymi'' „pokazati“, „učini razumljivim“; plural ''paradigme'' označava ''[[primjer]]'', ''[[uzor]]'', ''[[uzorak]]'' , ''ocrtavanje'',ili ''[[predrasuda|predrasudu]]''.
 
Paradigma je skup osnovnih pretpostavki ili pravila koje uzimamo zdravo za gotovo (eng. default) u cilju poimanja stvarnosti i njenih fenomema. U tom smislu osobna paradigma je ono bitno što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Ljudi imaju različite paradigme kao pojedinci,obitelji, grupe, narodi, struke itd.
Paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. Paradigma se može usporediti sa obojenim naočalama. Ukoliko npr. paradigma ima zelenu boju oni koji gledaju kroz zelene naočale vidjet će svijet obojen u zelenim tonovima i sve dok ne skinu zelene naočale sve će im se činiti zeleno i za to će staviti ruku u vatru.Tek kada skinu “zelene naočale “shvatit će da stvari nisu nužno u zelenom tonu već poprimaju drugačije tonove ovisno o novim naočalama koje stave.
Paradigma se stvara preko informacija i iskustava u najranijem djetinjstvu pa nadalje u životu. Autoriteti su oni koji nameču paradigme.
 
Pojam se koristi u [[jezikoslovlje|jezikoslovlju]] i [[znanost|znanosti]] za opisivanje različitih koncepta.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik