Razlika između inačica stranice »Martin Davorin Krmpotić«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
'''Martin Davorin Krmpotić''' ([[Veljun]], [[Krivi Put]], [[8. studenog]]a [[1867.]] - [[Grand Canyon, Arizona|Grand Canyon]], [[Arizona]], [[31. siječnja]] [[1931.]]) je bio hrvatski katolički svećenik, preporodni djelatnik i misionar. Pisao je [[feljton]]e i [[esej]]e iz hrvatske povijesti.
 
Rodio se u zaselku Veljunu u općini [[Krivi Put]].
Nakon službovanja po zaleđu, nova župa mu je bila [[Kostrena]]. Iste godine ga vlasti sele na [[Praputnjak]]. Nije gubio vrijeme. Za kratka djelovanja, utemeljio je Hrvatsku čitaonicu. Vlasti ga brzo sele u ličko selo [[Brlog]]. Slijedi nova seoba, u župu [[Otočac]]. Htjeo je konačno se skrasiti u nekoj župi i da prestanu brojna seljenja. Ondašnji veliki župan [[Bude Budisavljević]] ga je nastojao privući davanjem župe Otočac, uz uvjet ako zataji svoj pravaški stav. Krmpotić je odbio ponudu.
 
[[1901.]] godine, dolazi poziv biskupa [[Louis Marie Fink|Louisa Marie Finka]] za župnika tamošnjim [[Hrvati u SAD-u|Hrvatima]] u gradu [[Kansas City]]ju. [[1905.]] godine završava gradnju župne crkve i dade ju oslikati hrvatskome slikaru [[Oton Iveković|Otonu Ivekoviću]].
 
Umro je 31. siječnja 1931. u [[Grand Canyon]]u u [[Arizona|Arizoni]]
==Pisana djela==
Na engleskom jeziku je napisao i tiskao život i rad [[Isusovci|isusovca]] [[Ferdinand Konšćak|Ferdinanda Konšćaka]], misionara Amerike iz 18. stoljeća, a na hrvatskome život i djelo [[Josip Kundek|Josipa Kundeka]], također Hrvata i [[misionar]]a sjevernoameričkih Indijanaca iz sredine 19. stoljeća.
 
*''O Cetingradu i izboru Ferdinanda''
*''Slovenci i hrvatsko državno pravo''
*''Povijest Otočca i Modruša''
*''Opis grobova i napisa hrvatskih plemića u crkvi sv. Antuna u Bihaću''
 
== Izvori ==
*[http://www.matis.hr/zbornici/2001/Text/Text6-4.htm Hrvatska matica iseljenika]
 
{{GLAVNIRASPORED:Krmpotić, Martin Davorin}}
[[Kategorija:Hrvatski narodni preporod]]
[[Kategorija:Hrvatski katolički svećenici]]
[[Kategorija:Hrvatski pravaški pokret]]
[[Kategorija:Hrvatski esejisti]]
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik