Jacqueline Bisset: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
s
s
Redak 27: Redak 27:
|saturn =
|saturn =
}}
}}
'''Jacqueline Bisset''' (13. rujna, 1944., Weybridge, Surrey, [[UK|Velika Britanija]]) je britanska glumica.
'''Jacqueline Bisset''' (Weybridge, Surrey, [[UK|Velika Britanija]], 13. rujna 1944.) je britanska glumica.


Rođena je kao ''Winnifred Jacqueline Fraser-Bisset'' od oca škota i majke engleskinje francuskog porijekla. U mladosti pohađa u [[London]]u francusku srednju školu ''Charles de Gaulle'', poduke iz baleta i glume, te radi kao manekenka.
Rođena je kao ''Winnifred Jacqueline Fraser-Bisset'' od oca škota i majke engleskinje francuskog porijekla. U mladosti pohađa u [[London]]u francusku srednju školu ''Charles de Gaulle'', poduke iz baleta i glume, te radi kao manekenka.

Inačica od 23. veljače 2011. u 01:00

Jacqueline Bisset
Jacqueline Bisset
Jacqueline Bisset 1979.
Rodno ime Winnifred Jacqueline Fraser-Bisset
Rođenje 13. rujna 1944., Nepoznata kratica »U« Weybridge, Surrey, Velika Britanija
Godine rada 1965. –
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jacqueline Bisset (Weybridge, Surrey, Velika Britanija, 13. rujna 1944.) je britanska glumica.

Rođena je kao Winnifred Jacqueline Fraser-Bisset od oca škota i majke engleskinje francuskog porijekla. U mladosti pohađa u Londonu francusku srednju školu Charles de Gaulle, poduke iz baleta i glume, te radi kao manekenka.

Na filmu debitira 1965. u epizodnoj ulozi u komediji The Knack ...and How to Get It. Prvi značajniji nastup ostvaruje u psihološkom trileru Cul-de-Sac (1966.), 1967. glumi zajedno s Audrey Hepburn u romantičnoj komediji Two for the Road, dok iste godine glumi i svoju prvu glavnu ulogu u filmu The Cape Town Affair zajedno s Jamesom Brolinom. Također 1967., sudjelovala je u James Bond satiri Casino Royale. 1968., glumi zajedno s Frankom Sinatrom filmu The Detective. Proboj u karijeri ostvaruje ulogom u čuvenom akcijskom trileru Bullitt (1968.) zajedno s Steveom McQueenom. 1969., nominirana je za Zlatni globus za najbolju novu zvijezdu godine za ulogu u filmu The Sweet Ride. Zajedno s Burtom Lancasterom i Deanom Martinom, bila je jedna od mnogih zvijezda blockbustera Airport (1970.).

1974., glumi glavnu ulogu u filmu La Nuit américaine Françoisa Truffauta, dok iste godine nastupa zajedno s Lauren Bacall i Ingrid Bergman u čuvenom Ubojstvu u Orijent Expressu Sidneya Lumeta. Među ostalim ulogama ističu se i u filmu katastrofe When Time Ran Out (1980.), dramama Rich and Famous (1981.), Under the Volcano (1984.) i La Cérémonie (1995.). Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih ponovo postaje aktuelna nastupima u crnoj komediji Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills (1989.) i erotskom trileru Wild Orchid (1989.). Često je glumila i na televiziji, kao u seriji Napoleon and Josephine: A Love Story (1987.), gdje je glumila jednu od naslovnih uloga.

Unatoč brojnim romatičnim vezama, nije nikada bila u braku.

Izabrana filmografija


Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jacqueline Bisset