Razlika između inačica stranice »Branko Bauer«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 5 bajtova ,  prije 10 godina
bez sažetka
== Životopis ==
 
Svakako jedan od najplodnijih i najpopularnijih redatelja bivše države Jugoslavije. Njegovo poimanje režije bilo je vrlo blisko - ''[[hollywood]]skoj'' dramaturgiji, zbog toga je bio neobično popularan kod publike, ali istovremeno i ozbiljna filmska kritika nije ga omalovažavala.
Kraj života dočekao je u vrlo skromnim životnim uvjetima - gotovo u bijedi, zbog neriješenih mirovinskih problema.
 
Njegov sljedeći film - ''[[Ne okreći se sine (1956)]]'' smatra se jednim od najznačajnijih filmova s tematikom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], nagrađen je s tri Zlatne arene u [[Pula|Puli]].
Prvi se okušao u žanru melodrame - ''Samo ljudi'' (1957), o ljubavi ratnog invalida i slijepe djevojke.
Nakon toga slijedi jedna od prvih komedija o svakidašnjici studentskog para koji traži stan (''Martin u oblacima'', 1961.), naslovnu ulogu igrao je [[Boris Dvornik]] i taj film je neobično pomogao njegovoj popularnosti kod široke filmske publike.
Zatim slijedi velika uspješnica ''Prekobrojna'' (1962.) - komedija o životu omladine na radnim akcijama. Film ''Licem u lice'' (1963. Zlatna arena za režiju) je njegov prijelomni film kojim se obara na samovlašće.
Nakon toga radi za [[TV Zagreb]], 70-ih se vraća se svojoj prvoj ljubavi, tematici o djeci u ratu; ''Zimovanje u Jakobsfeldu'' (1975. Zlatna arena za režiju),''Salaš u Malom Ritu'' (1976.) i biografski film ''Boško Buha'' (1978). godine.
 

Navigacijski izbornik