Tamilski jezik: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: oc:Tamil
m robot Mijenja: oc:Tamol
Redak 167: Redak 167:
[[nn:Tamil]]
[[nn:Tamil]]
[[no:Tamilsk]]
[[no:Tamilsk]]
[[oc:Tamil]]
[[oc:Tamol]]
[[pl:Język tamilski]]
[[pl:Język tamilski]]
[[pnb:تامل]]
[[pnb:تامل]]

Inačica od 23. ožujka 2011. u 23:35

{{{1}}}. {{{2}}} Tamilski jezik (தமிழ்; ISO 639-3: tam) je jezik naroda Tamili, i jedan od jezika Indije. Govori se u državi Tamil Nadu i teritoriju Pondicherry (Pondichéry), gdje ima status službenog jezika. Također je službeni jezik u Maleziji, Šri Lanki i Singapuru. Zajednice koje govore ovim jezikom postoje na Fidžiju, u Indoneziji, Mianmaru, Južnoj Africi, na Mauricijusu i Reunionu, kao i u Europi i Sjevernoj Americi.

Karakteristike

Područje tamilskog jezika

Tamilski jezik pripada porodici dravidskih jezika. To je jedan od najdrevnijih jezika u upotrebi danas, praktično neizmjenjen posljednjih 2500 godina. Stranih riječi ima malo, uglavnom iz hindi jezika, portugalskog, nizozemskog i engleskog. Neke od riječi tamilskog koje su ušle u širu upotrebu u svijetu su: mango i katamaran (கட்டு மரம், katu maram „povezane grede“).

Piše se fonetskim alfabetom izvedenim iz brami pisma. U pismu postoji 12 samoglasnika i 18 suglasnika. Od njih se može napraviti 216 kombinacija. Sa još jednim posebnim simbolom ('ஃ' ak), ukupan broj karaktera je 247.

Tamilski jezik je aglutinativni jezik, poput ostalih dravidskih jezika. Sufiksi mogu tvoriti nove riječi, ili označavati broj, vrijeme, raspoloženje itd. Kao i drugi dravidski jezici (osim jezika malayalam), tamilski karakterizira jaka diglosija. Standardni pisani jezik posljednji put je moderniziran i kodificiran u XIII st. Razgovorni jezik se jako razlikuje od književnog tamilskog (u pravopisu, fonetici, sintaksi), tako da mali Tamili uče standardni pisani jezik skoro kao strani jezik: ab ovo.

Klasifikacija

Tamilski pripada tamilskoj podskupini tamilsko-malajalamskih jezika, široj skupini tamil-kodagu, i jedan je od 47 južnodravidskih jezika.

Primjeri teksta

Tamilski jezik

மனிதப் பிறவியினர் சகலரும் சதந்கிரமாகவ அவர்கன் மகிப்பிலும் உரிமைகளிம் சமமானவர்கள்.

Latinizacija

Manidap piraviyinar sagalarum sudandiramaagavey ; avargan magippilum urimagailim samamaanavargal.

Prijevod

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

Brojevi

Tamilski, grantskog porijekla, koristi decimalni brojevni sustav :

Brojevi
௧ (1) ௨ (2) ௩ (3) ௪ (4) ௫ (5) ௬ (6) ௭ (7) ௮ (8) ௯ (9) ௰ (10) ௱ (100) ௲ (1000)

Ova sustav brojeva se ne koristi već stoljećima, ali se može naći u starim zapisima, kao i na raznim hinduističkim hramovima. Tamilski danas koriste brojeve, koje popularno nazivamo "arapskima".

Gramatika

Normalan raspored riječi u tamilskom je: subjekt, objekt, glagol. Tamilski poznaje tri vremena: sadašnjost, prošlost i budućnost.

Padeži

Tamilski poznaje osam padeža, to su :

Glagoli

Glagoli u tamilskom su podijeljeni u dvije skupine: slabi i jaki glagoli.

Konjugacija

  • ja : naan / -één
  • ti : nii / -ay
  • on : avar / -ar
  • ona : ava ili aval / -a ili -al
  • ono : adu / -adu (ili -um u futuru)
  • mi : nangal / -om
  • vi : ningal / -ingal ili -irgal (također je i izraz pristojnosti)
  • oni, one: avargal / -argal

Ningal (vi), je kao i u hrvatskom izraz pristojnosti, te se obično koristi u oslovljavanju starijim osobama, osobama više hijerarhije i sl. Nii (ti) se koristi u razgovoru sa mlađim osobama, kao i u familijarnom govoru.

Vanjske poveznice

Predložak:Link FA

Predložak:Link FA