Razlika između inačica stranice »Moment sile«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 396 bajtova ,  prije 9 godina
Ispravak netočnosti i manja dorada
m (Bot: otheruses -> dz)
(Ispravak netočnosti i manja dorada)
{{dz}}
'''Moment sile''' je [[vektor]]ska [[fizikalna veličina]] kojomkoja se ukod [[mehanikarotacija|mehanicirotacije]] opisujetijela [[rotacija]],ima odnosnosličnu kažeulogu se da rotaciju vrši momentkakvu [[sila|sile]] iliima kraćekod '''moment'''.translacije Može se reći i da jetijela: moment djelovanje sile nadaje nekomtijelu [[krakkutno (fizika)|krakubrzanje]]u. MomentPo definiciji, moment sile se uvijekračuna u odnosiodnosu na neku točku ili os oko koje se vrši rotacija, a njegov vektor se izračunava pomoću [[vektorski produkt|vektorskog produkta]]:
 
::::<math>\vec{M}=\vec{r} \times \vec{F}</math>
 
gdje je <math>\vec{r}</math> vektorusmjerena najkraćedužina [[duljina|udaljenosti]]povučena od osi ilite točke za koju tražimo moment do pravca na kojemkojemu djeluje sila. (Kada se nalazipromatra njezin rotacijski učinak, vektor sile mora se postaviti na pravac koji prolazi kroz hvatište sile.) [[Mjerna jedinica]] za moment sile je, kako se vidi iz formule, [[njutnmetar]] ('''Nm''').
 
Udaljenost točke, u odnosu na koju se računa moment sile, od pravca sile zove se [[krak (fizika)|krak]] sile. Iznos momenta sile jednak je umnošku iznosa sile i toga kraka ("sila puta krak").
Moment sile za neku os će biti nula kada pravac vektora sile siječe tu os ili kad je paralelan s njom.
 
Kad se moment sile računa oko ishodišta Kartezijevog koordinatnog sustava, njegova skalarna komponenta duž neke koordinatne osi naziva se '''moment sile oko osi'''. To se vrlo često koristi u primjenama u kojima je tijelo postavljeno na neku čvrstu os (osovinu). Moment sile oko osi će biti nula kada pravac vektora sile siječe tu os ili kad je paralelan s njom.
 
[[Kategorija:Fizikalne veličine]]

Navigacijski izbornik