Zavjesa (roman): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m + <!--interwiki-->
YurikBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: zh:幕 (小说)
Redak 18: Redak 18:


[[en:Curtain (novel)]]
[[en:Curtain (novel)]]
[[pl:Kurtyna (powie&#347;&#263;)]]
[[pl:Kurtyna (powieść)]]
[[pt:Curtain]]
[[pt:Curtain]]
[[zh:幕 (小说)]]

Inačica od 21. srpnja 2006. u 15:58

Zavjesa (izdan 1975.) je kriminalistički roman Agathe Christie. Hercule Poirot i satnik Arthur Hastings se u tom djelu posljednji put pojavljuju.

Agatha Chrisie je roman napisala za vrijeme 1930ih kad je počinjao Drugi svjetski rat. Dijelom što se bojala za svoj vlastiti život i dijelom što je htjela imati prikladan kraj za Poirotove slučajeve. Roman je bio zaključan u sef skoro 40 godina. Posljednji roman s Poirotom je bio Slonovi pamte, koji je izdan za vrijeme 1970ih. Njen zadnji roman bio je Postern of Fate. Znajući da više neće pisati romane Agatha Christie već u starim godinama odlučila je izdati Zavjesu.

Roman ne samo da vraća radnju u prvi roman Misteriozna afera u Stylesu, nego ujedinjuje Poirota i Hastingsa koji nisu bili skupa desetljećima.

Radnja

Hastings dolazi u Styles St. Mary da posjeti kćerku i Poirota. Na ulazu upoznaje gospodina i gospođu Luttrel. Krenuo je u Poirotovu sobu i putem upoznaje Stephena Nortona i Sir Williama Boyda Carringtona. Kad je došao do Poirota on mu je rekao da je loše i da se sprema ubojstvo, a da je ubojica tajanstveni "X". Poirot zna tko je, ali ne želi reći Hastingsu. Hastings je istraživao. Dogodila se prva nesreća. Gospođa Luttrel je upucana u ruku. Nakon nekoliko dana dogodilo se ubojsto. Ubijena je Barbara Franklin, no policija je zaključila da se radi o samoubojstvu. Na kraju je ubijen i Norton, a Poirot je nakon tog događaja idući dan preminuo. Ostavio je pismo Hastingsu u kojem sve objašnjava.