Maribor: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: be-x-old:Марыбор
Nema sažetka uređivanja
Redak 18: Redak 18:
}}
}}


'''Maribor''' ([[njemački jezik|njem.]]: ''Marburg an der Drau'') je [[grad]] u [[Slovenija|Republici Sloveniji]] s otprilike 114.353 stanovnika, drugi po veličini u državi. Leži na izlazu [[Drava|Drave]] iz [[Alpe|Alpa]], na dodiru sjevernog [[Dravsko polje|Dravskog polja]], zapadnih [[Slovenske gorice|Slovenskih gorica]] i istočnog [[Pohorje|Pohorja]]. Kulturno središte sa sveučilištem (osnovano 1975.), institutom za vinarstvo, voćarstvo; regionalni muzej, Muzej Narodnog Oslobođenja, državni arhiv. Maribor se ubraja među industrijski najrazvijenije balkanske gradove. Osnova su mariborske industrije, hidroelektrane na Dravi. Vodeće mjesto u industriji zauzima metalna, zatim tekstilna, prehrambena i drvna. Maribor je važno prometno središte na međunarodnoj željezničkoj pruzi i cesti koja iz Austrije dolazi u slovensko područje. Ima i aerodrom.
'''Maribor''' ([[njemački jezik|njem.]]: ''Marburg an der Drau'') je [[grad]] u [[Slovenija|Republici Sloveniji]] s otprilike 114.353 stanovnika, drugi po veličini u državi. Leži na izlazu [[Drava|Drave]] iz [[Alpe|Alpa]], na dodiru sjevernog [[Dravsko polje|Dravskog polja]], zapadnih [[Slovenske gorice|Slovenskih gorica]] i istočnog [[Pohorje|Pohorja]]. Kulturno središte sa sveučilištem (osnovano 1975.), institutom za vinarstvo, voćarstvo; regionalni muzej, Muzej Narodnog Oslobođenja, državni arhiv. Maribor se ubraja među industrijski najrazvijenije gradove bivše [[SFRJ]]. Osnova su mariborske industrije, hidroelektrane na Dravi. Vodeće mjesto u industriji zauzima metalna, zatim tekstilna, prehrambena i drvna. Maribor je važno prometno središte na međunarodnoj željezničkoj pruzi i cesti koja iz Austrije dolazi u slovensko područje. Ima i aerodrom.


=== Povijest ===
=== Povijest ===

Inačica od 28. ožujka 2011. u 00:16

Maribor
Maribor
Grb
Grb grada Maribor
Osnovni podaci
Regija Podravska
Stanovništvo 115,693 (221.565 u širem području)
Površina 147.5 km²
Gustoća stanovništva 1052/km²
Visina 269,5 m
Koordinate 46°33′N 15°39′E
Poštanski broj 2000
Pozivni broj +386(0)2
Registarska oznaka MB
Gradonačelnik Franc Kangler
Službena stranica www.maribor.si
Karta
Karta grada Maribor

Maribor (njem.: Marburg an der Drau) je grad u Republici Sloveniji s otprilike 114.353 stanovnika, drugi po veličini u državi. Leži na izlazu Drave iz Alpa, na dodiru sjevernog Dravskog polja, zapadnih Slovenskih gorica i istočnog Pohorja. Kulturno središte sa sveučilištem (osnovano 1975.), institutom za vinarstvo, voćarstvo; regionalni muzej, Muzej Narodnog Oslobođenja, državni arhiv. Maribor se ubraja među industrijski najrazvijenije gradove bivše SFRJ. Osnova su mariborske industrije, hidroelektrane na Dravi. Vodeće mjesto u industriji zauzima metalna, zatim tekstilna, prehrambena i drvna. Maribor je važno prometno središte na međunarodnoj željezničkoj pruzi i cesti koja iz Austrije dolazi u slovensko područje. Ima i aerodrom.

Povijest

Na području Maribora otkriveni su tragovi ljudskih naselja od paleolitika i ostaci rimskih naselja. Srednjovjekovni Maribor razvio se iz agrarnog naselja na Dravi u upravno središte zemaljskih knezova, kojima je Maribor stalno središte sve do kraja 12. stoljeća. Maribor je od 1147 - 1192. došao u posjed štajerskih grofova Traungau iz Steyra (bivši Styraburg), a zatim austrijskih Babenbergovaca (Babenberg) od 1192. pa do svog izumiranja 1246. Maribor je bio austro-ugarska utvrda, a nakon raspada te monarhije, u sastavu je Države Srba, Hrvata i Slovenaca - poslije Kraljevine Jugoslavije. Za njemačke okupacije 1941.-1945. odbjeglo je 10 000 ljudi, a grad je obnovljen.

Nedovršeni članak Maribor koji govori o gradu u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.