Jevgenij Malkin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: simple:Evgeni Malkin
m r2.6.4) (robot Dodaje: sr:Јевгениј Малкин
Redak 70: Redak 70:
[[simple:Evgeni Malkin]]
[[simple:Evgeni Malkin]]
[[sk:Jevgenij Vladimirovič Malkin]]
[[sk:Jevgenij Vladimirovič Malkin]]
[[sr:Јевгениј Малкин]]
[[sv:Jevgenij Malkin]]
[[sv:Jevgenij Malkin]]
[[uk:Малкін Євген Володимирович]]
[[uk:Малкін Євген Володимирович]]

Inačica od 28. ožujka 2011. u 13:56

Jevgenij Malkin

Državljanstvo Rusija
Nadimak Geno
Rođenje 31. srpnja 1986.
Magnitogorsk, SSSR, (danas Rusija)
Položaj centar
NHL Draft 1. krug (2. ukupno), 2004.
Pittsburgh Penguins
Karijera 2003.-
NHL klub Pittsburgh Penguins
Bivši klubovi Metallurg Magnitogorsk

Jevgenij Malkin ,ili Evgenij Malkin (ruski: Евгений Влади́мирович Малкин; Magnitogorsk, 31. srpnja 1986.) ruski je profesionalni hokejaš na ledu. Lijevoruki je centar i zamjenski kapetan NHL momčadi Pittsburgh Penguinsa. Na draftu 2004. godine izabran je kao drugi izbor prve runde. Nakon drafta Malkin zbog međunarodnih sporova dviju država bio je prisiljen ostati u Rusiji. Nakon dolaska u ligu u sezoni 2006./07. osvojio je Calder Memorial Trophy , trofej za najboljeg novaka godine. U drugoj sezoni s Pittsburgh Penguinsima stigao je do finala Stanley Cupa i završio na drugom mjestu u utrci za Hart Memorial Trophy (nagrada za najkorisnijeg igrača lige). Sljedeće sezone osvojio je Art Ross Trophy za igrača s najviše postignutih poena (113) u regularnom dijelu sezone, kao i Conn Smythe Trophy kao najkorisniji igrač (MVP) doigravanja.

National Hockey League

Malkin je produkt hokejaškog omladinskog pogona ruskog kluba Metallurg Magnitogorsk. Kao 17-godišnjak debitirao je za seniorsku ekipu u Ruskoj Superligi.

Na draftu 2004. godine izabran je kao drugi izbor prve runde. Jedini igrač koji je bio ispred njega na tom draftu bio je Alexander Ovečkin (Washington Capitals). Ovečkin i Malkin su tijekom cijele svoje karijere bili usko povezani. Prvo su još kao juniori igrali zajedno u prvoj liniji ruske reprezentacije U18 i, bili njihovi najbolji igrači. Tada je najbolji strijelac ruske mlade reprezentacije bio Malkin.

"Slučaj" Malkin

Nakon drafta Malkin je pokušavo karijeru nastaviti u NHL ligi. Klub ga nije želio pustiti, pa je Malkin još jednu sezonu proveo u ruskom klubu. Sljedećeg ljeta tajno je pobjegao iz zemlje, neko se vrijeme skrivao, a onda se pojavio u Pittsburghu. Vodstvo Metalurga je angažiralo odvjetnika u Sjedinjenim Državama koji su spremali tužbu protiv Pittsburgha kako im NHL klubovi otimaju najbolje igrače. S druge strane čelnici NHL lige tvrdili su da su ruski klubovi odbili potpisati pravilnik oko transfera i da su se sami doveli u tu situaciju. Rusija je jedina hokejaška sila koja nije željela s NHL ligom potpisati pravilnik, koji je odobrila Međunarodna hokejaška federacija. Prema tom pravilniku Metalurg je dobio 200.000 dolara odštete za Malkina, iako su Rusi tražili barem deset puta više.[1] Nakon svega što se dogodilo Malkin je oslobođen ugovora s Rusima i potpisao za Pittsburgh Penguinse.

Pittsburgh Penguins

Prvi gol u NHL ligi zabio je vrataru Martinu Brodeuru iz New Jersey Devilsa, 18. listopada 2006.. Svoj niz nastavio je u sljedećih šest utakmica te postao prvi igrač nakon osnivačke sezone NHL-a 1918./19. i Joea Malonea (u 14 utakmica zaredom strijelac). Niz je prekinut u sedmoj utakmici protiv San Jose Sharks. U svojoj prvoj NHL sezoni Malkin je zabio 33 gola i skupio ukupno 85 bodova, što mu je donijelo Calder Trophy, trofej za najboljeg novaka u 2006. godini. Kad je stigao u Sjedinjene Države, Malkin nije govorio engleskim jezikom, ali je uz pomoć suigrača i bratića Sergeja Gončara, na engleskom dao nekoliko kratih intervjua za javnost.

Malkin u rukama drži Conn Smythe Trophy.

U drugoj sezoni postigao je svoj prvi hat-trick u NHL-u protiv Toronto Maple Leafsa, 3. siječnja 2008.. 11 dana kasnije stigao do svog drugog hat-tricka karijere i lake pobjede nad New York Rangersima.[2] Sredinom sezone njegov suigrač i kapetan Penguinsa Sidney Crosby u utakmici protiv Tampa Baya, zaradio je težu ozljedu gležnja koja ga je udaljila s leda nepuna dva mjeseca.[3] Malkin je preuzeo ulogu vođe ekipe i glavnog igrača postigavši 44 gola za vrijeme Crosbyjeve rehabilitacije. Ukupno je postigao 47 golova i ubilježio 59 asistencija za sve ukupno 106 bodova te završio na drugom mjestu u utrci za Hart Trophy (nagrada za najkorisnijeg igrača lige). Malkin je svoju dominaciju u ligi prenio u doigravanje gdje je odveo Penguinse do finala Stanley Cupa 2008., ali ondje su ostali prekratki izgubivši Detroit Red Wingsa.

Malkin je sljedeću sezonu započeo skupivši 200. poen (bod) u NHL ligi asistiravši Crosbyju, 18. listopada 2008.. Taj pogodak je ujedno Crosbyjev 100. pogodak i 300. bod u karijeri.[4] Oba dvojica su kasnije u sezoni izglasana za startere na tradicionalnoj 57. All-Star utakmici u Montrealu, ali je Crosby zbog ozljede propustio utakmicu.[5]

Malkin je (nakon što je prošle sezone završio drugi iza Ovečkina) osvojio Art Ross Trophy za igrača s najviše postignutih poena (113) u regularnom dijelu sezone. S Penguinsima je ponovo stigao do finala Stanley Cupa, ali ovaj put su bili uspješniji od prošlogodišnjih prvaka Detroita.[6] U odlučujućoj sedmoj utakmici finala doigravanja Malkin je bio asistent za vodeći gol Pittsburgha. U doigravanju je ostvario ukupno 36 poena, odnosno 14 golova i 22 asistencije. To je drugi najbolji rezultat u povijesti, nako što je legendarni Wayne Gretzky 1993. za Los Angeles Kingse upisao 40 poena. Ujedno prvi ruski hokejaš koji je osvojio Conn Smythe Trophy, koji pripada najkorisnijem igraču doigravanja[7], i tek drugi igrač Pittsburgha kojemu je to uspjelo. Prvi je bio sadašnji vlasnik momčadi Mario Lemieux, koji je to uspio 1991. i 1992. kad su Penguinsi osvojili prva dva naslova prvaka.

Izvori

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jevgenij Malkin
  • Profil na NHL.com
  • Profil na The Internet Hockey Database
  • Profil na stranici Pittsburgh Penguins