Heterofobija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m {{fact}}
Redak 1: Redak 1:
'''Heterofobija''' (od [[Grčki jezik|grč.]] ''heteros'' koja znači različito, i ''phóbos'' koja znači strah) je odbojnost ili diskriminaciju prema [[heteroseksualnost]]i ili [[diskriminacija]] osoba koja pokazuju privlačnost uglavnom prema osobama suprotnog spola, uobičajeno u kontekstu da to čine [[istospolna seksualnost|homoseksualne]] ili [[istospolna seksualnost|biseksualne]] osobe.
'''Heterofobija''' (od [[Grčki jezik|grč.]] ''heteros'' koja znači različito, i ''phóbos'' koja znači strah) je odbojnost ili diskriminacija prema [[heteroseksualnost]]i ili [[diskriminacija]] osoba koja pokazuju privlačnost uglavnom prema osobama suprotnog spola, uobičajeno u kontekstu da to čine [[istospolna seksualnost|homoseksualne]] ili [[istospolna seksualnost|biseksualne]] osobe.


Ovaj termin je [[neologizam]], te se javlja u tisku [[1990]] kao [[analogija]] za [[homofobija|homofobiju]].
Ovaj termin je [[neologizam]], te se javlja u tisku [[1990]] kao [[analogija]] za [[homofobija|homofobiju]].
Redak 5: Redak 5:
'''Heterofob''' je naziv za osobu bilo kojeg spola koja otvoreno izražava mržnju prema osobama koje su heteroseksualne.
'''Heterofob''' je naziv za osobu bilo kojeg spola koja otvoreno izražava mržnju prema osobama koje su heteroseksualne.


Institucionaliziranost moguće diskriminacije principljelno se veže uz društvenu moć, početkom 21 stoljeća [[istospolna seksualnost|homoseksualne]] osobe ju nemaju u većini društava, te reference ukazuju na možebitnu pojavnost u pojedinim profesijama.
Institucionaliziranost moguće diskriminacije principljelno se veže uz društvenu moć, početkom 21 stoljeća [[istospolna seksualnost|homoseksualne]] osobe ju nemaju u većini društava,{{fact}} te reference ukazuju na možebitnu pojavnost u pojedinim profesijama.{{fact}}





Inačica od 31. ožujka 2011. u 11:02

Heterofobija (od grč. heteros koja znači različito, i phóbos koja znači strah) je odbojnost ili diskriminacija prema heteroseksualnosti ili diskriminacija osoba koja pokazuju privlačnost uglavnom prema osobama suprotnog spola, uobičajeno u kontekstu da to čine homoseksualne ili biseksualne osobe.

Ovaj termin je neologizam, te se javlja u tisku 1990 kao analogija za homofobiju.

Heterofob je naziv za osobu bilo kojeg spola koja otvoreno izražava mržnju prema osobama koje su heteroseksualne.

Institucionaliziranost moguće diskriminacije principljelno se veže uz društvenu moć, početkom 21 stoljeća homoseksualne osobe ju nemaju u većini društava,[nedostaje izvor] te reference ukazuju na možebitnu pojavnost u pojedinim profesijama.[nedostaje izvor]


Vidi